Skip navigation

9.1.8 A dinamikus eprezentáció

Az igények kielégítésére az alábbi módon alakítottuk át a rendszer működését: az első lépésben  az előadások bensőségességének megőrzése érdekében automatizáltuk az előadások rögzítését, melynek során távolról vezérelhető, nagy fényerejű IP kamerákat szereltünk fel a tantermekben és puskamikrofonokkal gondoskodtunk a hang megfelelő rögzítéséről. Ezzel a megoldással már nem volt szükség arra, hogy operatőrök legyenek a teremben és hosszadalmas technikai előkészítés előzze meg az óra rögzítését. A távolról vezérelhető kamerák képe azonban csak megközelítette, de nem érte el a stúdiókban használt eszközök kép- és hangminőségét és a kép komponálására is csak korlátozott lehetőségek voltak.

A második lépésben kifejlesztettünk egy szoftvert, ami lehetővé tette, hogy az előadó számítógépének képét rögzítsük, elérhetővé téve ezzel a dinamikus tartalmak tárolását. A technikai részletek ismertetése nélkül ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy a számítógép képét mozgóképként kezeltük és továbbítottuk a hálózaton keresztül. Mindkét lépésnél ügyeltünk arra, hogy az alkalmazott technológia lehetőséget biztosítson a tartalom valós idejű internetes publikálására is, lehetővé téve a tanóra interneten történő szinkron követését és rögzítését is.

33. ábra: Dinamikus eprezentáció
33. ábra: Dinamikus eprezentációA megvalósítás során úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy a felhasználók kiválaszthassák, hogyan kívánják megtekinteni a prezentációt: az előadót és a prezentációt együtt szeretnék látni (ebben az esetben két mozgóképcsatornát közvetítünk a felhasználó felé: az egyik a az előadóról készített audiovizuális információt hordozza, a másik a számítógép képernyőjének vizuális tartalmát).

A másik lehetőség, hogy a felhasználó csak az előadót kívánja megtekinteni (ebben az esetben a számítógép képe nem kerül továbbításra. Ez a megoldás ideális lehet korlátozott sávszélesség esetén, vagy akkor, ha az előadást nem kíséri elektronikus prezentáció)

Lehetőség van arra is, hogy a felhasználó csak a prezentációt (az előadó hangjával) kövesse nyomon (ekkor a számítógép képernyőjének vizuális, az előadó hangjának auditív csatornája kerül továbbításra). Természetesen a valós idejű előadások archiválhatóak, így lehetőség van a tananyagtárolóba feltölteni és később megtekinteni.