Skip navigation

9.1.6 Az előadások rögzítésének előzményei az Eszterházy Károly Főiskolán

Az Eszterházy Károly Főiskolán a korábbi filmes és iskolatelevíziós hagyományokra alapozva a 90-es évektől kezdve kísérletezünk az előadások elektronikus rögzítésével és online elérhetővé tételével. Az akkori technikai lehetőségek (Umatic, VHS, SVHS) csak az előadó felvételét tették lehetővé, a magas színvonalú, részletgazdag szemléltetésre ez a technika nem volt alkalmas.

Az ezredforduló után a prezentációs programok használatának általánossá válásával egyre nagyobb lett az igény arra, hogy a diákat a hallgatók az interneten keresztül is elérhessék. A diák online publikálása, azaz a rapid elearningnek is nevezett módszer nem volt minden esetben hatékony, hiszen a tömör, vázlatos szövegek megértéséhez szükség lett volna az oktató magyarázatára is, ezért kidolgoztunk egy olyan rendszert, amelyben online elérhetőek a diák és az oktatóról készített videofelvétel is.

32. ábra: Statikus eprezentáció
32. ábra: Statikus eprezentáció

A jobb áttekinthetőség és hatékonyság érdekében a diák egyesével kiválaszthatóak így nem szükséges a teljes felvétel lineáris megtekintése, a hallgató igényinek megfelelően választhat a diák közül.