Skip navigation

8.2.1 A virtuális valóság fogalmának meghatározása

Napjainkban egyre többet találkozunk a virtualitás fogalmával. A virtuális kifejezés elsőként a virtuális valósággal vált ismertté, majd egyre szélesebb körben terjedt el a használata. Így ha meg alaposan meg akarjuk ismerni a virtualitás fogalmának jelentését, akkor érdemes elsőként a virtuális valóság fogalmát megvizsgálnunk.

A virtuális valóság speciális, széleskörűen alkalmazható elektronikus technológiák gyűjtőneve. Magába foglalja az oktatás, atlétika, ipari tervezés, építészet és tájrendezés, városrendezés, űrkutatás, orvostudomány és rehabilitáció, modellezés és a tudomány számos területét. Első tagjának angol jelentését megvizsgálva három választ kapunk:

Virtuality:

1. Tényleges, tulajdonképpeni, lényegbeni

2. Látszólagos, virtuális

3. Benne lappangó, rejlő

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint a virtuális jelentése:

1. Látszólagos, nem valódi

2. Lehetőségként élő, lappangó

3. Várható, a jövőben lehetséges

A reality jelentése az angol nyelvben: valóság, élethűség.

A virtuális valóság kifejezést Jaron Lanier találta ki, ő egyike azoknak, akik immerzív interfész eszközöket terveztek. A „virtuális” kifejezés gyakran arra utal, hogy az adott fizikailag létező tárgy számítógéppel előállított másolatáról van szó: „virtuális szoba”, „virtuális kesztyű”, „virtuális szék”. Más kifejezések, mint például a „virtuális világok”, „virtuális környezet” és a Cyberspace a technológia azonosítására szolgáló globális kifejezések.

A téma viszonylagos újszerűségéből adódik, hogy a virtuális valóságnak nincs egyetemes definíciója. Ráadásul a virtuális valóság elnevezést sokféle jelenségre használják, illetve a virtuális valósághoz kapcsolódó fogalmaknak más elnevezései is voltak korábban: mesterséges valóság, számítógéppel létrehozott mesterséges környezet stb., de ezek közül mára a virtuális valóság vált a legelterjedtebbé.

A virtuális valóság (VV) úgy is definiálható, mint számítógéppel vezérelt multiszenzoros kommunikációtechnológia, amely lehetővé teszi az intuitív interakciót az adatokkal, új módon bevonva az emberi érzékelést.

A virtuális valóság úgy is meghatározható, mint olyan számítógéppel létrehozott környezet, amelyben a felhasználó is jelen van (Jacobson, 1993). Ezt a technológiát azért hozták létre, hogy az emberek könnyebben kezeljék az információt. A virtuális valóság lehetővé teszi az információ teljesen más szemléletét, melynek egyik jellemzője a dinamikusság és közvetlenség.

A virtuális világ interaktív, reagál a felhasználó cselekedeteire. A VR képes létrehozni az immerzivitás érzését, azaz a perceptuális és pszichológiai érzetét annak, hogy a digitális világban vagyunk. A jelenlét érzése kritikus abból a szempontból, hogy meg tudjuk különböztetni a virtuális valóságot más számítógépes alkalmazásoktól.