Skip navigation

5.3.6 Linkek megosztása

A webes alapú linkmegosztók segítségével olyan linkgyűjteményt építhetünk, – megfelelő címkékkel biztosítva a visszakereshetőséget – melyet korábban a lokális gépen, böngészés során elhelyezett könyvjelzőkkel tettünk. Az egyik ilyen kedvelt oldal Delicious    
(http://delicious.com/) és a bővebb szolgáltatásokkal bíró a Diigo felülete (http://www.diigo.com/).

A Delicious oldalán a regisztráció után platformfüggetlenül kialakíthatjuk az online webes könyvjelzőinket, természetesen eldönthetjük azt is, hogy melyeket hagyjuk a személyes linknek és melyiket tesszük nyilvánossá. További szolgáltatása, hogy minden link mellé megjeleníti, hogy hányan vették fel a linkgyűjteményükbe. A gyűjteményünket fiókokba (stock) rendezve korlátozottan is közzétehetjük, vagy akár nyilvánosan megoszthatjuk, azaz bárki számára láthatóvá tehetjük. A fiókok másik előnye, hogy az egy témához tartozó linkeket nemcsak címkékkel, hanem mintegy mappában is tárolhatjuk, amely segítségével még eredményesebbé válik a rendszerezés.

A Diigo (http://www.diigo.com) nemcsak linkmegosztó portál, hanem közösségi tudásszervező és csoportépítő alkalmazás is, amely a creative commons elven alapulva lehetőséget ad a tudásmegosztás különböző formáira. A könyvjelzőket a Delicious-höz hasonlóan személyessé vagy nyitottá is tehetjük, lehetőség van tematikus csoport létrehozására, megjegyzések hozzáfűzésére, keresésre, és adott témakörök (személyek, csoportok) könyvjelzőinek figyelésére, követésére. A szlogen szerint „collect and highlight then remember”: (gyűjtsd össze, emeld ki, majd emlékezz rá....)

Az online könyvjelzőzés során ügyeljünk arra, hogy melyik kategóriákba szervezzük az elmentett hivatkozásainkat, ugyanis a forrásanyagok számának növekedésével egyre mélyebb hierarchiára lesz szükségünk, amit a gyűjtőmunka elején még nem biztos, hogy előreláthatunk.

A könyvjelző eszközök tehát virtuálisan – a web 2.0 adta lehetőségekkel – képzik le személyek közötti fizikai térbe ősidők óta működő hálózatos tevékenységet.

A feladatütemező alkalmazások funkciója, hogy megadott időpontban, vagy esemény bekövetkeztekor végrehajtsa az előre megírt feladatot. A regisztráció nélkül is igénybe vehető Doodle www.doodle.com eseményütemező szavazórendszer, segítségével – a megfelelő paraméterek megadása után – többféle csatornán oszthatunk meg eseményeket, (e-mail, blog) megszervezhetünk találkozókat egymástól földrajzilag távollévő személyekkel.

Közösségi hírek

A friss hírek, linkek megosztására és közösségi értékelése alkalmasak a közösségi hírek. Alapelv, hogy a közösségi hírgyűjtő oldalakat maguk a felhasználók szerkesztik, az általuk ajánlott és sok szavazatot kapott hírek a kezdőoldalon jelennek meg (Reddit, Digg).

A Reddit http://hu.reddit.com/közösségi hírgyűjtő oldal magyar nyelvű felülettel is működik. A felhasználó a híreket tematikusan és a legbefolyásosabb hírcsatornái szerint sorolva is rendezhetjük. A Digg.com közösségi hírmegosztó szolgáltatást a Betaworks megvásárolta.