Skip navigation

5.3.5 Az ismeretségi közösségi háló(zat)

Az ismeretségi háló(zat) (angolul social network)

 

Az ismeretségi háló(zat) (angolul social network) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll; tartalmazza azt, hogy ezek a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. A kifejezést J. A. Barnes használta először 1954-ben. Az ismeretségi hálózatok (csoportok) maximális mérete általában 150 fő és az átlag 124 fő körül van. (Hill és Dunbar, 2002). Forrás: wikipédia43

Az ismertségi hálók az internet legnépszerűbb alkalmazása, ahol ismerősök, barátok, munkatársak közötti kapcsolatokra épülő rendszerekben lehetséges keresni, üzeneteket váltani vagy egyéb adatokat, információkat cserélni. A változatos szinten létező hálózatok a családoktól egészen a nemzeteken át a globális világokig terjedhetnek.

Közösségi hálók közé tartozik például aClassmates.com, SixDegrees, MySpace, az Orkut, a Facebook, a LinkedIn, a hazaiak közül az iWiW, a Mindenki.hu és a MyVIP. Napjainkban a legnépszerűbb ismeretségi oldal a Facebook és a szakmai, üzleti alapon szerveződő LinkedIn is feltörekvőben van. A nem régen még legnépszerűbb MySpace visszaszorult, és mindinkább zenei profilt vesz fel. A korábban MSN néven működő instant üzenetküldő szolgáltatásra épülő hálózat ma Microsoft Windows Live [WL Messenger] név alatt integrált hálózati szolgáltatásnéven fut.

A Facebook

A Facebook a Harvard Egyetemen 2004-ben indult el, melynek előzményei Adam d'Angelo által 2003-ban megalkotott Facemash oldal volt, melynek a hatására készítette el Mark Zuckerberg a CourseMatch programot, ami a Facebook létrehozáshoz vezetett. Kezdetben csak az egyetem hallgatói, majd később más egyetemek is részeivé válhattak az oldalnak. 2005-től mindenki számára elérhetővé vált. A korábbi közösségi oldalakhoz képest – amikor még a felületre elhelyezett hirdetésekre alapoztak az üzemeltetők – ez az egyetemi belső közösségi hálójából az egyetemi telefonkönyv internetre átültetett szájt napjainkra a Föld legnagyobb közösségi oldalává vált. Az index.hu közlése szerint ez év közepén mért adatok szerint 995 millió látogatója volt, melyből több mint félmilliárdan naponta kapcsolódnak hozzá. A Facebook közösségi oldal alapításáról, indulásáról a The Social Network (A közösségi háló) címmel film is készült David Fincher rendezésében.

A Facebook nem csupán ismeretségi háló, hanem olyan társas tevékenységre alkalmas felület, a társasági élmények megosztásán túl, utazási ötleteken át a könyvajánlásokig, oktatási és marketing célokra használhatjuk.