Skip navigation

5.3.3 A blogok

A blogok – a személyes honlapokat visszaszorítva – olyan weboldalak, mely időszakosan újabb bejegyzésekkel bővülve, szerző(k) által interneten közzétett felhasználói tartalmon alapuló személyes, egyéni naplóját tartalmazza rendszerint fordított időrendben. (Kialakulása az ezredfordulóra tehető, de nagy lendületet a 2011. évi WTC elleni támadást követően kapott, ahol a civil véleményalkotók fejtették ki véleményüket a terrortámadásról.) A személyes blogokon kívül vannak szakmai, érdeklődés, hobby témák alapján szerveződő blogok.

Többségük nyilvános weblapként működve lehetőséget ad arra, hogy bármely internethasználó elérhesse. A „weblog” elnevezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, majd ebből rövidült a mára elfogadott blog elnevezésre. Formáit tekintve lehetnek fotó-blogok, melyben a bloggerek csupán a képeiket teszik közzé és rövid ismertetőt fűznek hozzá. A videoblog mozgókép- és hangtartalommal rendelkezik, míg a podcastben a szerző egy hangállományt tesz közzé alkalmanként zenei aláfestéssel, vagy több szereplős dialógusok formájában. (A kifejezés az Apple cég méltán népszerű zenelejátszó eszközének, az iPod-nak a nevéből, és a broadcasting, (műsorszórás) kifejezés kombinációjából jött létre.) A blogok rendszerint olyan szerzői rendszer segítségével készülnek, ami lehetővé teszi a könnyű és gyors publikálást.

A megszámlálhatatlanul sok blog közül egyik érdekesség, hogy Csermely Péter blogján több mint 1 millió letöltés történt.

A mikroblog rendszerint személyes jellegű, rendkívül rövid, egyszerű pár mondatból álló szöveg, egy-egy linkből, egy képből áll, vagy tartalmakkal rendelkezik. (Jaiku, Twitter, Turulcsirip vagy Tumblr). Ezek közül a legnagyobb sikert a Twitter ért el.

A blogolás kipróbálására nagyon sok ingyenes alkalmazást találhatunk az interneten, a legrégebbiek a freeblog.hu, az Index által kifejlesztett blog.hu, Origo-hoz kötődő postr.hu, a külföldiek közül a Google tulajdonban lévő blogspot.com, amely ma blogger.com néven érhető el.

http://www.freeblog.hu/, http://www.blog.hu/,
http://postr.huhttps://www.blogger.com

15. ábra: A legismertebb külső blogmotor szolgáltatók
15. ábra: A legismertebb külső blogszolgáltatások

A legismertebb, nyílt forráskódú blogmotorok jellemzője az ingyenességen túl, hogy nagyon sokan fejlesztik, így teret ad a kollektív, közösségi tudásban lévő lehetőségeknek. Ma már több olyan tartalomkezelő rendszer érhető el, melyek segítségével blogot lehet írni (Wordpress, Drupal, Joomla, TextPattern stb.).

16. ábra: A legismertebb nyílt forráskódú blogmotorok
16. ábra: A legismertebb nyílt forráskódú blogmotorokA Wordpress blogmotor elérhető a http://wordpress.com/oldalon.