Skip navigation

12.2.6 Az Edu Tube

Az Edu Tube92 létrehozását az interneten elérhető hatalmas mennyiségű oktatóvideóban rejlő óriási potenciál inspirálta. A videók elképzelhetetlenül magas száma ellenére szembe kell néznünk azzal a problémával, hogy a videók keresési paraméterei korlátozottak, rendszerint nem tudjuk pontosan beállítani a keresés során a témát, a keresett videó hosszát és pl. a célkorosztályt. Szintén problémát jelent, hogy a hasonló témájú videók közül hogyan találjuk meg az oktatási szempontból leghatékonyabbat.

Az Edu Tube létrehozásával 2008-ban az volt a célunk, hogy segítsünk ezeknek a problémáknak a megoldásában. Az Edu Tube székhelye Ausztráliában van, de vannak munkatársaink Kenyában és Hollandiában is. A többi oktatási videoportállal ellentétben az Edu Tube csak azokra a videókra koncentrál, amelyeket sokan megnéznek, a felhasználóktól jó értékelést kapnak és magas oktatási potenciállal rendelkeznek, tehát nem foglalkozik a weben ingyenesen elérhető több százezer oktatási videóval, csak a legjobbakkal. Jelenleg 1200 sorrendileg is minősített videó található meg az Edu Tube rendszerében, amely megfelel a fent említett feltételeknek.

A videók rangsora a 0-7 ig terjedő Edu Tube index alapján kerül meghatározásra. Az index a felhasználók értékelése (like), a népszerűség (napi letöltések száma) és az oktatási potenciál alapján kerül meghatározásra. Az Edu Tube üzemeltetői szerint egy video népszerűségét sokkal pontosabban tükrözi a napi letöltések száma, mint az összes letöltés, mert a régebben feltöltött videók értelemszerűen előnyt élveznének az újabbakkal szemben. Az Edu Tube videóit rendszerint naponta több százszor, esetenként több ezerszer is letöltik.

Annak érdekében, hogy az oktatóvideók könnyebben megtalálhatóak legyenek az Edu Tube saját, az oktatási szempontokat figyelembe vevő metaadatrendszerrel rendelkezik. A művek kereshetőek többek között korosztály, hossz, típus, nyelv, szerzői jogok és címkék alapján is. Ráadásul a videók nem csak kulcsszavas, de hierarchikus keresés módszerrel is megtalálhatóak. Az oldal moderátorai szigorúan őrködnek afelett, hogy a címkék csak releváns információt tartalmazhassanak és ne jelenjenek meg a videó népszerűségét öncélúan növelő irreleváns elemek.92 Az Edu Tube kezdeményezésről itt tájékozódhatunk bővebben: (http://edutube.org)