Skip navigation

12.1 CÉLKITŰZÉSEK ÉS KOMPETENCIÁK

A lecke célja, hogy megismertesse a hallgatókat azokkal a törekvésekkel, amelyek a korszerű tanulási környezetbe integrálják az oktatási célú mozgóképeket. Elsőként az iTunes U88 kezdeményezéssel ismerkedünk meg, amelynek segítségével a felhasználók hozzáférést nyernek a világ legnagyobb tananyag katalógusához (több mint ezer egyetem), melyek között olyan neves egyetemek kurzusanyagai is megtalálhatók, mint a Cambridge89, Harvard90, Oxford és a Stanford91.

A második ilyen kezdeményezés, amelyről szót ejtünk az OCW, azaz az Open CourseWare, amelyet magyarra leginkább Nyitott Oktatási Programnak lehetne fordítani. Az OCW története 1999-ben kezdődött, amikor a német Tübringeni Egyetem az interneten keresztül bárki számára elérhetővé tette néhány kurzusának videofelvételét.

A harmadik ilyen típusú kezdeményezés az Edu Tube, amelynek létrehozását az interneten elérhető hatalmas mennyiségű oktatóvideóban rejlő óriási potenciál inspirálta, és amelynek elsődleges célja, hogy segítsen megtalálni a széles kínálatból az oktatási szempontból leghatékonyabb mozgóképet.88 Az iTunes U kezdeményezésről itt olvashatunk többet:        
(https://www.apple.com/hu/education/ipad/itunes-u)

89 A Cambridge egyetem iTunes U kurzusairól itt tájékozódhatunk bővebben:  
(www.cam.ac.uk/video-and-audio/itunes-u)

90 A Harvard egyetem iTunes U kurzusairól itt tájékozódhatunk bővebben:        
(www.harvard.edu/itunes)

91 A Stanford egyetem iTunes U kurzusairól itt tájékozódhatunk bővebben:       
(https://itunes.stanford.edu/)