Skip navigation

11.2.1 Az osztálymenedzselő szoftverek

Az virtuális osztálytermek harmadik csoportja az ún. osztálymenedzselő szoftverek. Míg az előző két virtuális osztályteremtípus elsősorban a tartalom közvetítésére koncentrál, addig ez utóbbi rendszer a virtuális osztályterembe bejelentkezett hallgatók tevékenységének menedzselésére összpontosít.

Az osztálymenedzselő szoftverek ugyan lehetővé teszik, hogy a hallgatók az osztálytermen kívülről jelentkezzenek be és az online osztálytermekhez hasonlóan kapcsolódjanak be az óra menetébe, de rendszerint csak a tanári gépen megjelenő prezentációk és egyéb szemléltetőanyagok, és az előadó hangjának a továbbítására képesek.

Az osztálymenedzselő szoftverek alkalmazása túlnyomórészt a jelenléti oktatásban valósul meg. Ennek ellenére azért sorolhatjuk mégis a virtuális osztálytermek közé, mert a valós osztályteremben a bejelentkező hallgatók létrehozzák az osztály virtuális lenyomatát. Az oktató az óra folyamán felváltva kommunikál a valós osztályterem valós hallgatóival és a virtuális osztályterem virtuális hallgatóival.