Skip navigation

8.2.5 E-papír eszközei

Az epapír eszközöknek igen széles skáláját lehet elérni már Magyarországon is, de még szélesebb a lehetőségek köre, ha a világban elérhető márkákat is megtekintjük. A következőkben több eszköz bemutatásra kerül, melyeket az oktatásba történő bevonhatóság szempontjából tekintettünk át.

DPS E800

Az egyik ígéretesnek tűnő eszköz a DPS E800 márkajelzésű eBook olvasó jelenti. A DPS E800 az „alap” kategóriának megfelelő eszköz.

A készülék 6”-os E-Ink kijelzővel rendelkezik. Az E-Ink kijelzők jelenleg a legmodernebbek a piacon, a jól csengő márkanevek is kivétel nélkül ezt a technológiát alkalmazzák. Fontos jellemzője, hogy nincs háttérvilágítás, azaz az olvasás élmény a hagyományos könyvekét súrolja.

A képernyőn egyszerre 8 szürkeárnyalat jelenhet meg, és ezzel az egyszerű szövegeket és ábrákat tökéletesen képes megjeleníteni. A színes ábrák természetesen szürkeárnyalatban jelennek meg.

A termék rendelkezik úgynevezett G-Sensorral, amely érzékeli a készülék helyzetét, azaz valószínűleg elforgatással a megjelenő kép is elforog – bár a kézhez kapott tesztpéldány vizsgálata erre bizonyosságot adna.

Az eszköz méretei (magasság: 172,5 mm * szélesség: 120 mm * vastagság: 9 mm) tökéletesen alkalmassá teszi a közoktatásban való alkalmazáshoz, hiszen egyrészt könnyű, másrészt a tanulók iskolatáskájában fele akkora helyet foglal, mint egy átlagos tankönyv.

A DPS E800 egy 1200 mAH-s beépített akkumulátorral rendelkezik, amely biztosítja több ezer oldal megtekintését egyetlen töltéssel. Az E-Ink kijelzők ugyanis csak akkor fogyasztanak energiát, ha lapozás történik, egy lap megjelenítése és képernyőn „tartása” nem igényel energiát.

A készüléket 2 GB-os belső memóriával látták el, így egyszerre akár a tanulmányok során használt összes tankönyv ráfér az eszközre. Természetesen az eszközhöz mellékelt micro-USB kábel segítségével a tartalom bármikor cserélhető, amennyiben rendelkezésre áll egy személyi számítógép, illetve a lemerült akkumulátort is tölthetjük.

A kiegészítők között megtalálhatjuk a fülhallgatót is, amellyel az elterjedt hangformátumok mindegyike meghallgatható.

24. ábra:  DPS E800
24. ábra: DPS E800Támogatott formátumok

Az eszköz számos fájlformátumot támogat: PDF, EPUB, LRC, WORD, PDB, HTML, FB2, WTXT, JPEG, BMP, MP3, WAV, WMA, FLAC, AAC, OGG. Ez biztosítja azt a rugalmasságot, amely a kutatásban részt vevő tananyagok elektronizálása során gyors és hatékony konverziót tesz lehetővé.

Funkciók

Az eszköz alapvető funkciókkal rendelkezik. A könyvjelzőket a HTML és TXT formátumú tartalmakba fel tudjuk venni. A PDF formátum esetében már nem sikerült előcsalogatnunk a menüt, így feltételezzük, hogy ilyen formátumok esetében a könyvjelző használat nem működik. Az EPUB formátum esetében hasonlóan jól működnek a könyvjelzők, mint a HTML vagy TXT esetén.

A menüben megtalálható az ugrás funkció is, azaz az itt megadott oldalra ugrik.

A zene-, illetve hangoskönyv lejátszás minősége kifogástalan, próbánk során Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét hallgattuk meg. Pozitívum, hogy a mű hallgatása közben akár olvashatunk is anélkül, hogy a lejátszás megállna.

Véleményünk szerint a DPS E800 a legalkalmasabb eszköz az alapkategóriában arra, hogy a kísérleti oktatásokat elvégezzük segítségével.

Kutatásunk során az eszközöket tartalommal feltöltve adjuk át a részt vevő intézmények részére, így a tankönyvek feltöltésével a tanulóknak és pedagógusoknak nem kell foglalkozniuk.

Onyx Boox 60

Az Onyx Boox 60 típusjelzésű eszköz a fejlettebb kategóriát képviseli. A csomagban megtalálható egy USB kábel, – amely alkalmas a készülék töltésére is – egy hálózati átalakító, – amely a szabványos USB csatlakozóval használható hálózati töltéshez – valamint maga a készülék bőrtokban.

A bőrtok merevített, tehát a külső behatások ellen valószínűleg kellőképpen véd. A készülék szorosan a tokban helyezkedik el, nem lötyög, nem esik ki, ha forgatjuk, a képernyő és a kezelőgombok szabadon elérhetőek.

Az eszközön található két négyállású navigációs tárcsa egy „OK” gombbal a közepén, egy micro-USB csatlakozó, bekapcsoló gomb, hangerő szabályozó gombok, SD kártya foglalat, valamint egy szabványos jack dugó – amelyhez a zene vagy hangos könyv lejátszásakor használandó fülhallgatót csatlakoztathatjuk.

A készülék oldalán található egy Wi-Fi ki- és bekapcsoló gomb, illetve a tetején egy kivehető toll, amivel az érintőképernyőn navigálhatunk.

Kijelző, navigáció

A bekapcsolás után a 8 szürkeárnyalatos kijelzőn megjelenik a főmenü. Innen érhetőek el a beállítások, jegyzetek, előzmények, a böngésző, illetve a saját könyvtárunk.

A menüpontok közötti mozgást a belső, ezüst színű tárcsa teszi lehetővé, értelemszerűen a négy fő irányba navigálhatunk, az OK gombbal a kiválasztott menüpontnak megfelelő felület jelenik meg.

A kijelző frissítése az e-Ink technológiára jellemző 1-2 másodperc körüli időt vesz igénybe. Könyvek lapozásánál ez a frissítési sebesség nem zavaróan lassú. A kijelző szinte teljesen visszaadja egy papíron megjelenített szöveg minőségét, olvashatóságát.

25. ábra: Onyx Boox 60, bőrtokkal
25. ábra: Onyx Boox 60, bőrtokkal

Támogatott formátumok

A támogatott formátumok széles spektrumon mozognak. Az alapvető HTML és PDF formátumok mellett számos egyéb formátumot támogat: EPUB, RTF, Mobipocket (DRM nélkül), CHM, PDB, JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF, MP3. A hivatalos formátumok mellett sikerült kipróbálnunk még a DJVU formátumot is, amelyet a készülék teljes mértékben támogat.

Az eszköz képes a „zip”-ben tömörített HTML állományok megjelenítésére is, azaz nem szükséges külön kicsomagolva felmásolni a HTML fájlokat, elegendő csupán az egyetlen „.zip”-et.

Funkciók

Az eszköz alapvető funkciói mellett rendelkezik Wi-Fi támogatással, azaz lehetőség van vezeték nélküli hálózatokhoz való kapcsolódáshoz, illetve a legtöbb honlap megtekintésére. Természetesen a beépített böngésző néhány funkcionalitást nélkülöz, így például Flash-es tartalmakat nem tud megjeleníteni, illetve videók lejátszására a kijelző frissítési tulajdonságai miatt nincsen lehetőség.

A Wikipédia, illetve egyéb szövegalapú honlapok megtekintésére alkalmas. Hátrány azonban a számítógépek megszokott böngészőihez képest a frissítési gyakoriság, hiszen képernyő függőleges vagy vízszintes gördítésekor is újra kell rajzolni a képet, így egy-egy lapozásnál 1-2 másodperc várakozásra kényszerülünk.

A fejlettebb technológiától reméltük, hogy a böngészés segítségével akár az iskolaadminisztrációs szoftverek használatára is lehetőség adódik a pedagógusok körében. Sajnos azonban a körülményes böngészés, a kényelmetlenül lassú frissítés szinte lehetetlenné teszi az ilyen alkalmazások használatát.

Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy ezek a szoftverek nem kifejezetten erre az eszközre készültek. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a speciálisan célhardverre történő alkalmazásfejlesztés hozhat olyan eredményeket, amelyekkel az iskolai adminisztrációs lehetőségek is megnyílnak az intézmények előtt. Véleményünk szerint a vakok és látássérültek részére létrehozott honlapok kiválóan alkalmazhatóak lennének az Onyx Boox 60-on.

Az e-papír eszközökre történő alkalmazásfejlesztés nem igényelne különösebb ráfordítást, hiszen egy egyszerűsített felülettel – színes, díszítő elemek mellőzésével, megfelelő számra korlátozott képernyők alkalmazásával – valószínűleg remekül lehetne alkalmazni elektronikus adminisztrálásra.

Az eszköz rendelkezik könyvjelző funkcióval, amely segítségével a felhasználó bármely oldalt bejelölheti magának. Az így tárolt könyvjelzőket a későbbiekben bármikor megtekintheti és a kiválasztott könyvjelzőre ugorhat. A könyvjelzők elmentésekor egy-egy környező szövegrészlet is eltárolásra kerül, ezáltal könnyíti az eligazodást közöttük.

A készülék szövegkiemelés funkciója csak a PDF formátumokban használható. Ekkor azonban más szövegjelölési lehetőség nincsen, saját jegyzeteket sem lehet elhelyezni. Jegyzetek készítése csak DJVU formátumban lehetséges, ekkor viszont a szövegkiemelés funkció hiányzik, bár kétségtelen, hogy a szabad kézzel bármilyen jelölés alkalmazható szövegrészlet kiemelésére – ugyanis a jegyzetkészítés így a tollal a képernyőre írva történhet. Az EPUB és PRC (mobipocket) esetén egyik szövegkiemelés funkció sem érhető el.

Véleményünk szerint ezek a funkciók kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy az eszközt bátran ajánljuk a kutatás fejlettebb eszközének.

A betűméretek és –típusok választéka gazdag és elegendő. A megnyitott könyv formátumától függően 5 és 15 között található betűméretek száma. A betű típusa is választható, szintén a formátumtól függő paraméterekkel. A betűk variálhatósága sokrétű, bárki megtalálja a számára megfelelő méretet és típust a kényelmes olvasáshoz.

Változtatható a karakterkódolás is, amely a magyar szövegek esetén kiemelten fontos. Általánosságban elmondható, hogy az UTF8 formátumot támogató készülékek megfelelnek a magyar ékezetes karakterek megjelenítésére. Az Onyx Boox 60 az UTF8 mellett további 11 féle típust is kínál, többek között a Windows-1250 és az ISO-8859-2 változatokat, amelyek biztosítják bármely magyar nyelven írt tartalom megjelenítését.

További funkciók között megtaláljuk a nagyítást, amely – a betűméret növelésétől eltérően – magát a képet nagyítja, így az könnyen előfordulhat, hogy a képernyő szélén található szövegek lemaradnak. A „Kézi eszköz” kiválasztásával a nagyított képernyő mozgatható, bár használata meglehetősen körülményes.

A kiválasztott oldalra ugrás minden eszköz esetében alapkövetelmény, hiszen próbáljuk csak elképzelni egy 1-2 másodperces frissítési sebességgel rendelkező készülék esetén, hogy a pedagógus a tanulókat megkéri, lapozzanak a 153. oldalra. E funkció hiánya természetesen alkalmatlanná teszi az eszközt a kutatásunkban való részvételre, és a fejlett, IKT alapú oktatástechnológiába való bevonásába is. Az Onyx Boox 60 természetesen rendelkezik ezzel a funkcióval, az oldalszám begépelésével némi idő elteltével – bizonyára még így is gyorsabban, mintha a tanuló megkeresné egy hagyományos könyvben a megadott oldalszámot – a kívánt oldalra ugrik.

Az eszköz rendelkezik egy beépített MP3 lejátszóval is, így a hangos könyvek lejátszása sem okoz problémát. Művészeti oktatásban el tudjuk képzelni az eszköz használatát zenei anyagok meghallgatására is.

Exportálási lehetőség csak a saját jegyzetek esetében él, tehát könyvrészletet, vagy egy-egy oldalt nem tudunk exportálni. Az eszköz a jegyzeteket PNG formátumban menti le, majd a következő számítógéphez való csatlakozásnál ezek egy egyszerű másolással letárolhatóak.

A néhány napos vizsgálatunk alatt az eszközt több ízben is töltenünk kellett. Ez előrejelzi, hogy aktív igénybevétel esetén – Wi-Fi használat, menüpontok aktív használata – komoly mértékben apad az akkumulátor kapacitása.

Összefoglalva, úgy véljük, hogy egy ilyen költséges eszköz esetében nem elfogadható az elvárt funkciók ilyen mértékű hiánya vagy hiányossága.

26. ábra: Onyx Boox 60 a speciális tollal
26. ábra: Onyx Boox 60 a speciális tollalKoobe Classic

A Koobe Classic egy teljesen magyar felülettel rendelkező eszköz. Mind a menüpontok, mind a magyar ékezetes karakterek támogatása megoldott. Az eszköz valójában egy HanLin márkájú eszköz, melyet egy távol-keleti gyártótól vásárolt meg a magyar cég, és a saját márkanevével fémjelezve értékesíti itthon.

Az eszközön egy bekapcsoló gomb, egy SD memóriakártya-foglalat, nagyítás gomb, kicsinyítés gomb, szabványos „jack” csatlakozó és egy micro-USB csatlakozó található. A micro-USB csatlakozón keresztül számítógéppel összeköthető a készülék, így ezzel tölthetjük az akkumulátort, illetve másolhatunk a készülékre újabb könyveket.

A Classicon található még 10 darab számgomb, egy „OK” és egy vissza gomb, illetve két lapozó gomb, amelyek a navigációhoz szükségesek.

Kijelző, navigáció

A Koobe Classic kijelzőjét tekintve már-már szemnyugtatónak mondhatjuk. Kontrasztos, jól olvasható a kép, és természetesen saját háttérvilágítással nem rendelkezik, hiszen ez a készülék is E-Ink kijelzőt használ.

A navigáció a menüpontok között annak ellenére szokatlan, hogy egyértelműnek tűnik első pillantásra is. Az egyes menüpontokat a számgombokkal lehet elérni, illetve az „OK” és vissza gombokkal lehet beljebb, illetve kijjebb mozogni a menürendszerben.

A navigáció egyik nagy hátránya, hogy keresésnél például a keresett szavakat a mobiltelefon SMS írásához hasonlóan kellene elvégeznünk. Ez azonban meglehetősen körülményes, tesztelésünk során körülbelül tíz próbálkozás után sikerült a „kalap” szót begépelnünk.

Mint általában minden eBook olvasó esetében, a Koobe Classicnál is gondoltak a bal kezes olvasókra, és elhelyeztek két lapozó gombot a készülék bal oldalán is.

27. ábra: Koobe Classic, bőrtokkal
27. ábra: Koobe Classic, bőrtokkal 

Támogatott fájlformátumok

A Koobe Classic elmondható, hogy a kor igényeinek megfelelően rengeteg fájlformátumot támogat: PDF, DOC, RTF, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, DJVU, PNG, TIF, IF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT, PRC, MOB, Adobe DRM.

A szokványos formátumok – HTML, PDF, MP3 – lejátszásával, megnyitásával minden gond nélkül elboldogul a készülék. A LIT formátum esetén azt tapasztaltuk, hogy az ékezetes karakterek megjelenítésével problémák vannak. Furcsa módon nem a hosszú „ő” és „ű” betűk okoztak problémát, hanem a jóval gyakoribb „á” és „é” betűk. A LIT formátum egyébként a DOC formátumhoz hasonlóan a Microsoft cég sajátja, viszont nem annyira elterjedt, mint a DOC, PDF, vagy HTML. Éppen ezért ezt inkább csak apróbb hibának tekintjük az eszköz vizsgáztatásában.

Hasonlóan a magasabb kategóriás Onyx Boox 60 készülékhez, a „zip”-ben felmásolt HTML tartalmakat is megnyitja, anélkül, hogy manuális el kellene végezni az archív fájl kitömörítését. Ez mindenképpen pozitívum.

Funkciók

Az egyes funkciók elérhetősége változhat a megnyitott formátumú eBook függvényében.

A keresésről már ejtettünk szót a navigációt tárgyaló részben. A keresés funkció a keresett szót begépelve, majd az „OK” gombot megnyomva az első találathoz navigál minket. Amennyiben hosszú könyvet olvasunk és a következő találat a könyv vége felé található, akkor néhány percet is igénybe vehet, amíg az eszköz megtalálja számunkra a kifejezést. A megtalált kifejezést aláhúzással kiemeli, sőt szótöredékekre is keres, tehát a „kalap” szót beírva a keresőbe a „kalapács” szót is megtaláltuk a szövegben.

Néhány formátum esetén használható a könyvjelző funkció. Ezzel egyszerűen, egy gombnyomással bejelölhetünk egy oldalt – jellemzően, ahol abbahagytuk az olvasást. Ugyanennek a gombnak – 6-os – a hosszabb nyomva tartására megjelenik a könyvjelzők listája, amelyből kiválaszthatjuk a már elmentett könyvjelzőink egyikét. Furcsa módon, miután elmentettük a könyvjelzőket és visszaléptünk a főoldalra, majd ismét megnyitottuk a könyvet, a könyvjelzők eltűntek.

A menüben található link követése funkció abban az esetben hasznos, ha például HTML formátumú tartalmat olvasunk és a – rendszerint – linkek formájában megjelenő tartalomjegyzékben egy kiválasztott fejezethez szeretnénk ugrani. A link követése után megjelennek a linkek mellett sorszámok, amelyeket begépelve a kiválasztott link szerinti fejezetre ugrik.

Természetesen az érintőképernyő hiánya nagyban nehezíti a navigálást és eligazodást, de néhány nap alatt könnyen hozzá lehet szokni a használatához.

Karakterméret beállítására is lehetőségünk adódik, és a Koobe Classic meglehetősen bőkezűen kínálja a választási lehetőségeket – „S” mérettől egészen az „5XL”-ig összesen kilenc méret közül választhatunk. Ezek azonban nem minden fájl esetében elérhetőek. Az eBook olvasó mindig jelzi számunkra, ha olyan műveletet szeretnénk végrehajtani, amely nem lehetséges – a jobb alsó sarokban egy tiltó jelzés villan fel.

A könyvtárunkat teljes mértékben a saját ízlésünk szerint rendezhetjük, hiszen a mappastruktúra teljesen megegyező módon jön létre, mint egy szokványos számítógépen. Ezen felül azonban az eszköz további rendezési, rendszerezési lehetőségeket biztosít, hiszen akár név, akár dátum szerint is rendezhetjük az elektronikus tartalmakat.

Feleslegesnek tűnik bár, de a lehetősége mindenképpen megvan más betűtípus telepítésére. Ehhez csupán fel kell másolnunk a megfelelő True-Type font típust, és máris válthatunk rá a beállítások menüpont alatt.

Összességében egy nagyon összeszedett, átgondolt készüléket kapunk átlagos piaci áron, kevés a zavaró hiba.

28. ábra: Koobe Classic
28. ábra: Koobe ClassicKoobe Junior

A Koobe Junior a Koobe Classic kisebbik testvére, és mint ilyen, arra számítanánk, hogy kevesebb funkcióval, több hiányossággal találkozunk. Ezzel szemben minimális a különbség, hiszen a Junior ugyanúgy rendelkezik szabványos „jack” csatlakozóval, egy hangerő szabályozóval, amellyel a lapozást is megoldhatjuk. Remekül kézre áll, akár egy kézben tartva is könnyedén tudunk előre hátra lapozni – jobbkezesek előnyben. De a balkezeseknek sem kell elkeseredni, hiszen a Classickal megegyező módon a készülék bal oldalán szintén található két lapozó gomb.

A már említett gombok mellett megtalálható a bekapcsoló gomb, SD memóriakártya foglalat, micro-USB csatlakozó, illetve a Classicon már megismert tíz szám- és kettő navigáló gomb, melyek működése teljesen azonos a nagyobb testvérével.

29. ábra: Koobe Junior, bőrtokkal
29. ábra: Koobe Junior, bőrtokkalKijelző, navigáció

A kijelző mérete talán az egyetlen különbség a Koobe Junior és Classic készülékek között. A kijelző mérete 5 inch, tehát egy leheletnyivel kisebb, mint a Classicé. A navigáció teljes mértékben megegyezik a nagyobb modellével.

30. ábra: Koobe Junior
30. ábra: Koobe Junior31. ábra: Koobe Classic és Koobe Junior egymás mellett, bőrtokban
31. ábra: Koobe Classic és Koobe Junior egymás mellett, bőrtokban

Támogatott formátumok

A támogatott formátumok köre is megegyezik, azaz a PDF, DOC, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, DJVU, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT (nem DRM), PRC, MOB, Adobe DRM típusok széles skálájáról válogathatunk digitális tartalmat.

Funkciók

A funkciók teljes mértékben megegyeznek a Classicéval.

A keresés ugyanúgy működik, bár a keresendő szavak begépelés nem okozott akkora problémát, mint a Classic esetében.

A könyvjelző funkció teljes mértékben azonos – még a könyvjelzők elmentésének hiánya is.

Összefoglalva a Junior jobb vétel, tekintettel arra, hogy kisebb méretű, könnyebb, olcsóbb, és ugyanazokkal a funkciókkal van felvértezve, mint a Classic.

Sony PRS-300

A Sony PRS-300-at kézbe véve azonnal szembeötlik a minőség. A Sony márkanév mindenképpen a minőséget fémjelzi. A többi terméktől eltérően fémtokba foglalták a kijelzőt, így meglehetősen masszívnak tűnik. Valószínűleg, ha leejtenénk sem esne különösebb baja.

A készüléken egy bekapcsoló gomb, tíz számgomb, négy funkciógomb, illetve egy négyállású navigáló tárcsa, valamint ennek közepén egy „OK” gomb található. Az eszköz alsó felén kapott helyet a tápcsatlakozó, a micro-USB csatlakozó, valamint a Reset gomb.

Kijelző, navigáció

Üzembe helyezés után azonnal feltűnik a kijelző minősége is, hiszen a korábban bemutatott készülékekhez képest a kontraszt kimagasló. A kijelző nem érintőképernyős, tehát a navigáció a gombok segítségével történik. A kezelés értelemszerű, bár a Sony készülékeire jellemző, hogy csak idegen nyelvű kezelő felülettel rendelkeznek – egyelőre.

A PRS-300-as látszólag jobbkezeseknek készült. A készülék jobb oldalán található tíz számgomb – amely a navigációt szolgálja – valószínűleg kényelmetlen a balkezeseknek.

Balkezeseknek megoldást jelenthet az eszköz alján, középen elhelyezett tárcsagomb, amely mindenképpen kézreállóbb, mint a jobb oldali számsor.

A négy funkciógombbal lehet a kezdőlapra visszaugrani, egy menüponttal visszalépni, könyvjelzőt elhelyezni, illetve szöveget nagyítani. A négyirányú tárcsával szintén a menüpontok között lehet léptetni, illetve a könyv olvasásakor lapozni. A tárcsa közepén az „OK” gomb helyezkedik el, ennek megnyomásával lehet egy-egy funkciót, menüpontot kiválasztani.

A PRS-300 USB kábelen keresztül tölthető számítógéphez csatlakoztatva. A csomagolásban megtalálható egy tok is, amely a készülék alapvető külső behatás elleni védelmét biztosítja.

32. ábra: Sony PRS-300
32. ábra: Sony PRS-300Támogatott formátumok

A Sony PRS-300 az alábbi formátumokat támogatja: EPUB (non-DRM, Adobe DRM), PDF (unprotected, Adobe protected), BBeB Book (PRS DRM protected), TXT, RTF, DOC.

Látható, hogy a Sony saját formátuma mellett (BBeB Book) számos más formátumot is támogat, így a leggyakrabban használt PDF formátumot is.

Funkciók

A Sony PRS-300 három különböző nagyságú karakterméretet képes megjeleníteni. Ez kevésnek tűnhet a többi eszközéhez képest, a gyakorlati használat során azonban tökéletesen elegendőnek bizonyult. Külön dedikált gomb található a karakterméret változtatására, amely rendkívül kényelmessé teszi a méretek közötti váltásokat.

A könyvjelző gomb hasonlóan a nagyítás gombhoz egyszeri megnyomással elhelyezi az aktuális oldalon a könyvjelzőt. Egy könyvben bármennyi könyvjelzőt elhelyezhetünk, majd később a menüpontok között megtalálható könyvjelző listából kiválaszthatjuk bármelyiket.

A tárcsa jobb gombját hosszan nyomva tartva egyszerre tíz oldalt lehet lapozni.

Az feltöltött könyveket az eszköz automatikusan rendezi cím, szerző vagy dátum szerint, ezzel nekünk nem kell bajlódnunk.

Az olvasás folytatása menüponttal a félbehagyott olvasást folytathatjuk onnan, ahol abbahagytuk.

A könyvek keresésében segít, hogy kezdőbetű szerint is navigálhatunk a szerzők vagy címek között. A dátum szerinti rendezésben a ma, ezen a héten, hónapban vagy megelőző hónapban, negyedévben feltöltött könyvek közül válogathatunk.

Összefoglalva a Sony PRS-300 egy kedvező megoldás lehetne az alapfunkcionalitással ellátott technológiai szintben. Az olvasáshoz szükséges funkciók megtalálhatóak, viszont komolyabb technológiát nem vonultat fel a készülék. Hátrányai között meg kell említenünk még, hogy sajnos a memóriája nem bővíthető újabb külső memória egységekkel.

32. ábra:    Sony PRS-300
32. ábra: Sony PRS-300Sony PRS-600

A Sony PRS-600 hasonlóan magas minőséget képvisel, mint a PRS-300-as, azzal a különbséggel, hogy számos új funkcióval ruházták fel. A kijelzőt fém­tokba foglalták, így meglehetősen masszívak tűnik, annak ellenére, hogy a keret műanyagnak hat. Tapintásra és érzésre is nagy teherbírásúnak tűnik.

A készüléken egy bekapcsoló gomb és öt navigációt segítő gomb található. Az eszköz alsó felén kapott helyet a tápcsatlakozó, a micro-USB csatlakozó, szabványos „jack” dugó, hangerő szabályozó, valamint a Reset gomb.

A PRS-600 tetején található két memóriafoglalat is, ezáltal rengeteg tárhelyet biztosíthatunk a tartalmaknak.

Kijelző, navigáció

A PRS-600-as kijelzője kontrasztját tekintve némileg elmarad a kisebb testvérétől, bár még így is a többi eszköz fölé emelkedik. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a kijelző egy teljes érintőképernyő, amelyet ujjainkkal lehet használni. Ez rendkívül kényelmessé és gyorssá teszi a navigálást, a többi öt gomb így meglehetősen ritkán kerül használatra.

Balkezeseknek és jobbkezeseknek egyaránt megfelelő a navigáció, a lapozás. Az egyes menüpontok nagy ikonokkal vannak ellátva, jól olvasható menüpontokkal, így akár a gyengénlátók számára is kedvező lehet a készülék.

33. ábra: Sony PRS-600
33. ábra: Sony PRS-600Támogatott formátumok

A Sony PRS-600 rengeteg féle formátumot támogat a Sony saját elektronikus könyvformátumán túl: EPUB (non-DRM, Adobe DRM), PDF (unprotected, Adobe protected), BBeB Book (PRS DRM protected), JPG, BMP, PNG, GIF, MP3, AAC, TXT, RTF, DOC.

A kisebb Sonynál szélesebb spektrumban mozog a megtekinthető tartalmak típusa.

Funkciók

A legszembetűnőbb és egyben legfontosabb funkció az érintőképernyő. Az egyes menüpontok elérése, valamint a könyv olvasásra való megnyitása ujjunk bökésével történik.

A lapozás szintén ujjal történik, jobbról balra vagy balról jobbra húzva az ujjunkat a képernyőn a könyvben visszafelé vagy előrefelé tudunk haladni.

A könyvekben egyszerűen lehet keresni, az „Options” gomb megnyomásakor felugró menüpontban a keresést kiválasztva egy virtuális billentyűzet jelenik meg a képernyőn, amelyen szintén az ujjunkkal gépelve könnyen beírhatjuk a keresendő szót, kifejezést. Amennyiben több találat is van, azokat mindet kiemeli a szövegből sötét háttérrel, illetve a kijelző alján megjelenő nyilakkal ugorhatunk a következő vagy előző találatra. A képernyő jobb felső sarkában látható „X” gombra nyomva a keresést bezárhatjuk.

Szintén ebben a menüben lehetőségünk van jegyezetek készítésére, szöveg kiemelésére. A szövegkiemelőt kiválasztva, – a képernyő tetején – majd az ujjunkkal a megfelelő szövegrészt húzással kijelölve a megadott szöveg hátterét elsötétíti, kiemeli. A radír funkcióra nyomva a fenti eszköztárból a kijelölés ugyanezzel a módszerrel megszüntethető. A vastag ujjakkal rendelkezők kisebb méretű szövegezés esetén hátrányban vannak a vékony ujjúakkal szemben.

A kiemelés mellett lehetőségünk van szabad kézzel jegyzetet is készíteni a könyvre. Ekkor az ujjunk mozgását követve vonalat húz az eszköz, így akár aláhúzhatunk mondatokat, vagy saját rövid megjegyzésünket beírhatjuk a megfelelő helyre. A radír eszközzel ezek a megjegyzések hasonlóan törölhetőek, mint a szövegkiemelő esetében.

A szövegek nagyítását az alul található nagyító ikonnal ellátott gombbal tehetjük meg. Öt alapértelmezett méretet ajánl fel nekünk a készülék, valamint egy olyan funkciót is, amellyel kézzel beállíthatjuk egy csúszkán a nagyítás mértékét. Ez utóbbi funkció nem minden formátum esetében támogatott.

A fenti eszközsorban kapott helyet az eddig elkészített jegyzeteink listája, amelyet megnyitva és a megfelelőre nyomva arra az oldalra ugrik, ahol a jegyzetet készítettük. Helyet kapott még ugyanitt egy könyvjelző ikon is, amelyet megnyomva az oldal jobb felső sarkában megjelenik egy behajtott oldalfül, jelezve, hogy az oldalhoz könyvjelzőt rendelt. A már meglévő könyvjelzőket szintén a jegyzeteink listája alatt találjuk meg, ahol egyébként az oldalszám megjelölése mellett segít az eligazodásban egy szövegrészlet megjelenítése is.

Lapozásra az ujjunk használata mellett a lenti gombsoron található két gombbal is lehetőségünk van, amennyiben úgy ítéljük meg, hogy azokkal kényelmesebb.

Az ötödik gomb megnyomásával a főmenübe térhetünk vissza.

A Sony PRS-600-as mindemellett lehetőséget biztosít a szabad kézi rajzolás mellett könyvtől függetlenül a virtuális billentyűzettel jegyzetek készítésére is, amelyeket természetesen a későbbiekben előhívhatunk.

Egyéb funkciók között megtaláljuk a hangfájlok meghallgatását, így tehát hangos könyvek és zeneszámok is hallgathatóak a készülékről. Képeket is tárolhatunk, de evidens, hogy azokat csak szürkeárnyalatosként jeleníthetjük meg a képernyőn.

A beállítások között számtalan opciót találhatunk: dátumot és annak formátumát, a lapozás gesztusát, energiatakarékosságot, nyelvet, a főmenüt, illetve az érintőképernyő kalibrációját állíthatjuk be.

A könyveket az olvasó automatikusan rendszerezi, a böngészést, keresést az ujjainkkal könnyen el tudjuk végezni.

A képernyőt az opciók között található funkcióval elforgathatjuk.

Összefoglalva a Sony PRS-600 egy csúcskategóriás termék, bár az Onyx Boox 60-nal ellentétben sem Wi-Fivel, sem böngészővel nem rendelkezik, érintőképernyője mintaszerű, az olvasás és a navigáció élvezetes vele.

Apple iPad

Az Apple iPad terméke újdonságnak számít, olyannyira, hogy hazánkban hozzájutni sem egyszerű. Ettől függetlenül a kutatásunk mellékszálaként vállaltuk, hogy az iPadet is megvizsgáljuk, hiszen a technológia mindenképpen az eddig vizsgált eBook olvasók felett áll. Hozzá kell tennünk azonban, hogy az Apple terméke nem igazi eBook olvasó, sokkal inkább egy multifunkcionális mini laptop.

A legfőbb eltérés a hagyományos eBook olvasókkal szemben, hogy nem az E-Ink technológiával készült kijelzőt használja. Az E-Ink kijelző – mint azt a korábbiakban már említettük – szürkeárnyalatos, és nem rendelkezik saját háttérvilágítással. Ezzel szemben az iPad kijelzője LCD alapú, azaz háttérvilágítással ellátott. Ez mindenképpen egy jelentős hátrány, hiszen az e-papír képernyők nagy előnye, hogy nem rontja a szemet, valamint napsütésben is olvasható marad.

Ezt leszámítva azonban nem mehettünk el az iPad által felsorakoztatott lehetőségek mellett.

Az eszköz teljesen megegyezik egy hagyományos számítógép által nyújtott funkcionalitással, azaz a böngészés, a multimédiás elemek színesben való megjelenítése – akár képek megtekintése, akár videók lejátszása esetén – biztosított.

34. ábra: Apple iPad
34. ábra: Apple iPadVizsgálataink első célpontja az Apple által kiadott iBooks elnevezésű szoftver, amely ingyenesen telepíthető az iPadre. Az iBooks egy segédszoftver, amely segítséget nyújt a könyvek, szöveges fájlok olvasásához.

Próbánk során e-mailen keresztül, csatolva küldtünk át egy PDF mintát, amelyet az iPad Mail elnevezésű alkalmazásával fogadtunk az eszközön. A csatolmányra rányomva letöltötte azt a készülékre, majd egy hosszabb nyomásra a megjelenő menüben kiválasztottuk, hogy az iBooks alkalmazással nyissa meg a fájlt.

Ezzel a rendkívül egyszerű megoldással a tananyagot pillanatok alatt az eszközre telepítettük.

Az iBooks alkalmazás automatikus megnyitása után vizuálisan egy könyves polc jelenik meg előttünk, amelyen az eddig megvásárolt vagy feltöltött könyveink jelennek meg. Az online áruházból megvásárolt könyvek a „Books” menüpont alatt, valamint a mi esetünkben feltöltött PDF egy külön PDFs fül alatt jelennek meg.

A virtuális polcon a könyvek a fedőlapjukkal jelennek meg. Néhány könyv esetében a fedőlap kevésbé látszik, így nem tudjuk, hogy melyik könyvet nyitnánk meg olvasásra. Ezért egy gombnyomással átválthatunk lista nézetre, ahol felsorolásszerűen látjuk a könyveket szerzővel, címmel.

A kiválasztott PDF-et megnyitva az első oldalra kerülünk. Innen a „Library” gomb megnyomásával térhetünk vissza a könyvespolchoz.

A PDF oldalait „thumbnail” formában láthatjuk a képernyő alsó részén. Ezen az ujjunkat húzva rendkívül könnyen navigálhatunk bármely oldalra.

A fenti menüsorban található ikonokkal számos funkciót érhetünk el. Ilyen például az olvasmány kicsinyítése egy gombnyomással, ami azt eredményezni, hogy egyszerre nyolc oldal jelenik meg a képernyőn. A fényerő ikonnal szabályozhatjuk a kijelző fényerejét, ami nagyon hasznos, hiszen tartós olvasás esetén a kisebb háttérvilágítás kényelmesebb a szemnek. A keresésre kattintva a megjelenő „qwerty” billentyűzeten a megadott kifejezésre kereshetünk rá. Ahogy gépeljük a keresett kifejezést, úgy kapjuk a részeredményeket. Ráadásul a keresett kifejezést egy gombnyomással megkereshetjük a wikipedián, vagy a Google-ben. A képernyőn megjelenő billentyűzeten ékezetes karakterek begépelésére is lehetőség nyílik, amennyiben az adott magánhangzót hosszan lenyomva tartjuk, majd a megjelenő listában az ujjunkat a megfelelő betűre húzzuk.

A könyvjelző megnyomásával az aktuális oldalra egy könyvjelzőt helyezhetünk el. Az elmentett könyvjelzőket az oldallista ikon, majd a könyvjelző ikon megnyomásával tekinthetjük meg. A könyvjelzővel ellátott oldalak bármelyikére kattintva az adott oldalra ugrik a könyvben, így onnan folytathatjuk az olvasást.

A könyvben történő lapozás rendkívül egyszerű, hiszen az ujjunkat a képernyőre helyezve, azt jobbra vagy balra húzva előre vagy visszafelé lapozhatunk.

Olvasás közben előfordulhat, hogy a készülék kézben tartása kényelmesebb elforgatva. Az iPad elforgatásával a könyv automatikusan elforog az új nézőpontnak megfelelően.

Olvasás közben a funkciók nem jelennek meg, azonban egy rövidet nyomva a kijelzőn, megjelennek a menüpontok.

Nem PDF formátumok esetén az elérhető funkciók azonosak, csupán a könyvek kinézete változik meg.

Összefoglalva, az iBooks szoftverrel a könyvek olvasása a hagyományos e-papír eszközökkel szemben összehasonlíthatatlanul többet nyújt. Mindezt a rendkívül könnyen kezelhető, egyértelmű funkciókkal, a gyors működéssel – lapozás, elforgatás, keresés – éri el. Sebességben és kényelemben verhetetlen, egyetlen másik eszköz sem érhet a nyomába.

Hiányzik a betűméret megváltoztathatóságának lehetősége, azonban két ujjunkat a képernyőhöz érintve, ujjaink szét- vagy összehúzásával a kép kicsinyíthető, nagyítható.

Vizsgálódásunk során a Stanza elnevezésű alkalmazást is kipróbáltuk, hiszen az iBooks mellett ez az egyik legnépszerűbb, ingyenes szoftver, amely a könyvek olvasását segíti.

A könyvek, olvasmányok telepítése teljesen azonosan történt, mint az iBooks esetében. A különbség csupán annyi volt, hogy nem az iBooks alkalmazással nyittattuk meg a tananyagot, hanem a Stanzával.

A Stanza segítségével szintén vásárolhatunk, tölthetünk le könyveket a saját eszközünkre, könyvtárunkba.

A Stanza használata hasonlóan egyszerű az iBookséhoz. Néhány eltérést említenénk meg.

Olvasás közben a képernyő függőlegesen három képzeletbeli egyforma hasábra van osztva. A bal hasábban történő képernyőérintés az előző oldalra, míg a jobb hasábban történő érintés a következő oldalra navigál. A középső hasáb esetén a menüpontok, funkciók jelennek meg, valamint láthatjuk, hogy a könyv hányadik oldalán, illetve százalékosan hol tartunk benne.

A funkciók között megjelenik a betűméret növelése és csökkentése. Gyakorlatilag korlátok nélkül növelhetjük, vagy csökkenthetjük a méretet. A keresés nem azonnali, azaz a keresett kifejezést beírva a keresés („Search”) gombot még meg kell nyomnunk. A keresés azonban rendkívül gyors.

Egy gombnyomással átválthatjuk a kijelző háttérszínét feketére, és ezzel párhuzamosan a betű színét fehérre. Ez éjszakai olvasásnál lehet hasznos.

A fényerő beállítását a lehető legegyszerűbben oldották meg a Stanza fejlesztői, ugyanis az képernyőn az ujjunk lefelé vagy felfelé húzásával a fényerő csökkenthető vagy növelhető.

A Stanza ezeken felül számos beállítást tartalmaz, amely a kényelmes olvasást segíti elő. Ilyen például az olvasási háttér, a betűtípus, betűszín kiválasztása, margók, sorköz, behúzás, bekezdések közötti hely, oldalváltási animáció, oldalváltás hosszának, az egyes hasábokra való nyomás beállítása, a menüpontok tetszőleges testreszabása, és még sorolhatnánk.

Összefoglalva, mind az iBooks, mind a Stanza a jelenleg elérhető legfejlettebb olvasást támogató eszköz, melyeket a világon jelenleg elérhető legfejlettebb eszközhöz készítettek.