Skip navigation

6.2.2 Az interaktív táblák típusai működési elv szerint

Ultrahang/infravörös érzékelős rendszerek

Más néven E-beamer. Előnye hogy olcsó kiegészítőként az érzékelők bármilyen fehértáblához használhatók. Működési elve szerint nem a tábla érzékel, hanem egy külön egység, amit a tábla egyik oldalára kell felszerelni. Működéséhez egy speciális tollra van szükség (elemmel), amely jeleket küld az érzékelőknek. Ma már kevésbé használatos eszköz, de nagyon sok funkciót – amit a digitális táblák tudnak – remekül megoldottak vele (pl.: a tábla tartalmának rögzítése és mentése).

11. ábra: Ultrahangos érzékelő
11. ábra: Ultrahangos érzékelőOptikai érzékelők

Ezen táblatípusok az egyik leggyakoribb problémát küszöbölik ki, mégpedig azt, hogy egyszerre több személy is dolgozhat a táblán. Működésük bonyolult, hiszen két optikai kamera, illetve infravörös érzékelők kellenek a rendszerhez, speciális felülettel. Kézzel és tollal is vezérelhetőek.

12. ábra: Optikai érzékelős tábla
12. ábra: Optikai érzékelős tábla

Ellenállás-változás elven működő táblák

13. ábra: Az érintés érzékeny tábla sémája
13. ábra: Az érintés érzékeny tábla sémája

Jellemzők:

  • Rugalmas műanyag előlap – vezető ellenállásréteggel borítva
  • Kemény hátsó lemez – vezető ellenállásréteg
  • Közöttük légréteg, távtartó gyöngyökkel (hajszálvékony)

Ezen táblák legfontosabb jellemzője, hogy nem igényelnek speciális tollat a vezérléshez, akár ujjal is működtethetők.

Kezelésüknél kellemetlen, hogy amint hozzáérünk a felülethez, az kicsit benyomódik, és főleg a kalibrálást gyakorolni kell. Hátrányuk, hogy a táblát gyakran nem lehet fehértáblaként használni, mert felületük porózus és nem törölhető le róluk a porfilc sem tökéletesen. Nagy előnyük az olcsó működtetés és az egyszerűség. Egyik legnagyobb hazai gyártója a SMART cég.

Elektromágneses táblák

A negyedik típust az elektromágneses táblák képviselik. A kialakítás során két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Írófelületük gyakorlatilag tönkretehetetlen üvegszerű zománcacélból készül. A fehértábla felülete mágnesezhető, írható, kemény és tartós, örökéletű garanciával rendelkezik. Használatuk során a tábla csak akkor érzékel, ha elektronikus vagy mágneses tollal érünk hozzá. Egyik legismertebb gyártójuk a CLEVERBOARD.

14. ábra: Elektromágneses tábla sémája
14. ábra: Elektromágneses tábla sémája