Skip navigation

11.2.2 Elektronikus oktatási stratégiák: a Microsoft

A Microsoft, mint a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója szintén fontosnak tartja az oktatás támogatását. Koncepciójuk szerint bármilyen számítógépen, táblagépen, okos telefonon elérhető, Digitális Oktatási Alapcsomagot hoztak létre Office 365 néven. A magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodás alapján minden közoktatási és felsőoktatási intézmény ingyenesen igénybe veheti a csomag szolgáltatásait. A szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a diákok és a tanárok otthonról is elérjék leveleiket, az iskolában készített dokumentumaikhoz on-line készített tananyagaikhoz hozzáférjenek távolról is, illetve elvégezhessék a házi feladatokat. Napjaink egyik legfontosabb alapkészsége a csoportban való együttműködés, amelynek legmodernebb eszközeit biztosítja az Alapcsomag, mint például a közös, felhőben történő dokumentumszerkesztést, a csevegést, a számítógép alapú hang- és videó hívásokat és az online megbeszéléseket.

A csomag részletesen a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  1. E-mail és naptárak: hozzáférés az iskolai e-mailekhez és naptárakhoz a saját vagy nyilvános számítógépről és a megfelelő telefonról. 25 GB-os postaláda minden felhasználónak. Beépített levélszemét- és vírusszűrés. Naptárak megosztása, értekezletek ütemezése és termek foglalása.
  2. Fájlmegosztás és dokumentumkezelés: tartalom kezelése és online együttműködés. Fájlok megosztása a tanárok vagy a diákok között a megfelelő jogosultságok szerint. Listák, hirdetmények, tananyagok, fényképek és videók közzététele.
  3. Csevegés és videó konferencia: rövid szöveges üzenetek, hang- és videó hívások, alkalmazások megosztás, PowerPoint bemutatók megosztása, közös rajzolás és jegyzetelés. Online hang és videó beszélgetések lebonyolítása.
  4. Webhely: egyszerűen, programozói szaktudás nélkül létrehozható és naprakészen tartható az iskola honlapja. Használhatja az iskola saját webcímét (pl. www.iskolanev.hu). Nincsenek webhely-szolgáltatói költségek.
  5. Az Office webes alkalmazásai: a megosztott házi feladatok, kérdéssorok, mérési jegyzőkönyvek vagy összefoglalók létrehozása, megtekintése, illetve egyszerű szerkesztése otthonról, böngészőből. A jól ismert Microsoft Office alkalmazásaival létrehozott fájlok megnyitása és szerkesztése.
Learning Suite by Microsoft

A Learning Suite by Microsoft® programcsomag diákok, tanárok és oktatási szakemberek számára összeállított innovatív alkalmazás gyűjtemény. A Learning Suite lehetővé teszi a Microsoft által kifejlesztett oktatási alkalmazások és szolgáltatások gyors telepítését és elindítását. A Microsoft több tucat olyan ingyenes szoftvert kínál a tanároknak és a diákoknak, amit haszonnal lehet forgatni a tanítás-tanulás során. A Microsoft Learning Suite – Oktatási Szoftverpult – egyetlen helyről teszi letölthetővé a Microsoft oktatási célú, ingyenes szoftvereit. A választott csomag programjai egy vezérlőpulton jelennek meg az alábbi csoportosításban:

 

A Microsoft, mint látható, egy multi platformos oktatási és kommunikációs igényeket egyaránt szolgáló alkalmazás csomaggal próbál piaci részesedést szerezni. A csomag elemei ingyenesen hozzáférhetők, és bármilyen gépen használhatók az Apple termékeivel szemben, de az alkalmazásokhoz kevesebb metodikai segítséget nyújtanak.