Skip navigation

10.2.1 Táblagépek

Az egyik legújabb szegmens a számítástechnikai piacon, noha sci-fi filmekben már évtizedekkel ezelőtt megjelent. Elsőnek a mai táblagépekhez hasonlító eszközt a Stanley Kubrick által 1968-ban rendezett 2001 Űrodüsszeiában láthattunk.

A táblagép vagy tablet PC egy hordozható számítógép, amelyet leginkább tartalomfogyasztásra fejlesztettek ki. Az eszköz méretéhez képest nagy kijelző mérettel rendelkezik, – amely növeli a felhasználói élményt, azonban a kezelhetőségét nehezítik a hiányzó beviteli perifériák. Tulajdonságai és mérete alapján az ún. marokkészülékek (PDA, okos telefonok) és a billentyűzettel rendelkező netbook-ok közé helyezhető. Céljuk a tényleges hordozhatóság megtartása mellett a kényelmes tartalom felhasználáshoz szükséges (minél nagyobb) kijelző méret elérése. A táblagép elsődleges kezelési felülete a kijelzőként is funkcionáló érintőképernyője, ami a billentyűzettel és egérrel rendelkező számítógépekhez képest eltérő felhasználási, fejlesztési és vezérlési (programozási) filozófiát követel.

A táblagépek mára tömegáruvá váltak, amely egy átlag otthonban is jelen lehet, de már most nagy az ipari érdeklődés is, a benne rejlő lehetőségek miatt. Főleg az egészségügyben tűnik hasznosnak a hordozható, szöveget, képet, videót megjelenítő színes nagy képernyő méretű eszköz.

A másik fontos hasznosítási terület az oktatásé lehet, de ez a szektor meglehetősen árérzékeny. Indiában bejelentették az oktatásra szánt leegyszerűsített modellt, amely állami támogatással 35 dollárért lesz elérhető a diákoknak. Ennek a készüléknek a teljes ára nagyjából 60 dollár lesz a tervek szerint Indián belül.

Érdekes és biztató eredményt hozott a „One Laptop Per Child”98 szervezet kísérlete a táblagépek oktatásban való hasznosságáról. Két – modern civilizációtól elzárt – etióp faluban osztottak szét Motorola Xoom táblagépeket az analfabéta gyerekek között. A táblagépekre előtte oktató programokat, e-könyveket és filmeket telepítettek. Egyetlen műszaki segítség, amit adtak a napelemes töltők és azok használatának bemutatása a felnőtteknek. Heti egyszer meglátogatta egy kutató a gyerekeket, hogy felmérje a fejlődésüket. Néhány hónap alatt figyelemre méltó eredményeket mutattak. Volt például olyan gyermek, aki kívülről tudta az „ABC” dalt, vagy egyes szavakat le tudott írni. A legmeglepőbb mégis az volt, hogy öt hónap után a gép bizonyos letiltott funkcióit feltörték a gyerekek, akik számítástechnikai eszközt a kísérlet előtt sosem használtak.

A tabletek használata nagyon erős hálózati támogatást igényel, (például programok telepítése, tartalmak mentése során) mivel a kommunikáció a felhő technológiára épül. Alaphelyzetben képesek hang, kép, mozgókép lejátszására, felvételére, de a táblagépeknél ma már követelménynek tekinthetők az olyan integrált kiegészítők, mint a vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló eszközök: wifi bluetooth, mobil net, valamint olyan hasznos kiegészítők, mint a mikrofon, hangszóró, GPS, kamera, giroszkóp, gyorsulásmérő és a környezeti szondák.

Ajánlott specifikációk

Apple iPad 2

Egyetlen nagy érintőkijelző, és csupán egyetlen hardveres gomb található rajta. Az iPad 2 kijelzője egy 9,7 colos, kapacitív multitouch, a felbontása 1024x768 pixel. A gépben egy kétmagos A5 processzor, dolgozik. Két kamerája van egy VGA felbontású elülső és egy 720p felbontású hátulsó kamera.

Apple iPad 3

A 2012-ben kiadott harmadik generációs iPadben kétmagos A5X CPU található négymagos grafikus vezérlővel, továbbá beépítésre került egy 5 megapixeles iSight kamera, amely 1080p-ben is képes videókat rögzíteni. Ezen kívül újítás a Retina Display kijelző, amely négyszer akkora felbontást biztosít felhasználóinak.

Az iPad Retina kijelzőjének felbontása 2048 x 1536 képpont (266 ppi), amihez kiváló színtelítettség és már-már hihetetlen, 3,1 milliós képpontszám társul. Ez azt jelenti, hogy a pixelek száma négyszer több, mint egy iPad 2 készüléken, és egymillióval több, mint egy HDTV-n. A képpontok olyan közel kerültek egymáshoz, hogy az emberi szem normál távolságból nem képes megkülönböztetni őket.

Mindegyik készülék 10 óra üzemidővel rendelkezik a rendelkezésre állási idő akár 7 nap is lehet. Tárolókapacitásuk 16-128 GB lehet. Hátrányuk, hogy USB csatlakozási lehetőségük nincs, csak speciális szoftverekkel illetve egy másik gép segítségével tölthetők fel egyes tartalmak (iTunes).

47. ábra: Az iPad felépítése
47. ábra: Az iPad felépítéseOperációs rendszere

Az iPhone OS, OS X iPhone vagy iOS annak az operációs rendszernek a neve, amelyet az Apple Inc. fejlesztett ki az iPhone, iPod Touchés iPad készülékekre. Az iPhone OS négy fő rétegből tevődik össze: Core OS, Core Services Media és Cocoa Touch. A teljes operációs rendszer kb. 240 MB helyet foglal a készülék adathordozóján.

Az iPhone OS felhasználói felülete a multi-touch technológiára alapuló direkt manipulációra alapul. Ez azt jelenti, hogy minden objektumot, mint a valós világban, kézzel mozgatunk, manipulálunk. A felhasználói felületben kapcsolók, gombok, csúszkák vannak. A felhasználó mozdulatai egy természetes interfészt biztosítanak. A készüléknek egy belső gravitációs gyorsulásmérője van, amely az X, Y és Z koordináták irányában mért gravitációs gyorsulást méri (a mértékegység G).

Mikor a készüléket bekapcsolják, egy induló képernyő jelentkezik be (amit a Springboard nevű modul rajzol ki) ikonokkal és egy „dock” a képernyő alján. A képernyő felső részén a fontosabb információk láthatók: pontos idő, akkumulátor töltöttsége, jelerősség (telefonhálózat és Wi-Fi térerő). A képernyő többi része szabadon használható az alkalmazások által. Nincs meg a kilépés koncepciója, ehelyett vagy megvárjuk, hogy az alkalmazás magától befejeződjön, vagy megnyomjuk a „home” gombot, ami befejezi az alkalmazást. Multitask csak az iPad belső processzeinek megengedett, a felhasználók programjai nem futhatnak a háttérben.

Samsung 500T tablet PC

Táblagép dokkolható billentyűzettel. A képernyő mérete 11.6", felbontása 1366×768, LED technológiás. A processzor Intel Atom Z2760, beépített memória 2 GB, SSD mérete 64 GB. Kamera felbontás 2 megapixel. Akku üzemideje 6-7 óra. Micro SD kártyával bővíthető, microHDMI csatlakozó és 3 db USB 2.0 port található rajta. Az érintőképernyő speciális tollal is használható. Az Apple táblagépével összehasonlítva nehezebb a súlya, az Apple érintőképernyője magabiztosabban működik, viszont a beépített csatlakozók barátiabbá teszik a használatát.

 

48. ábra: Samsung 500T tablet PC
48. ábra: Samsung 500T tablet PC

Operációs rendszer Windows 8

A Windows 8 néven futó OS leglátványosabb jellemzője, hogy támogatja az érintőképernyős vezérlést, ám a Microsoft szerint a hagyományos egér-billentyűzet kombinációval is ugyanolyan jól használható. A Windows 8 felhasználói felülete már a Windows Phone 7 mobil operációs rendszer felépítését idézi, ami gyökeres változást jelent az utóbbi évtizedekben megszokott Windows desktophoz képest. Ennek főbb jellemzői a következők:

  1. Az ikonokat az úgynevezett csempék (tile) váltják fel, a felhasználó a nyitó képernyőt is ezekből az elemekből állíthatja össze magának. A csempék szélesebb funkcionalitást és több információt nyújtanak a hagyományos ikonoknál, esetenként azt is szükségtelenné teszik, hogy váltogatni kelljen az alkalmazások között. Ha mégis ezt szeretnénk, akkor elég egyszerűen rábökni a kiválasztott programra.
  2. Az új felület nem a Windows Phone 7-ből ismert Silverlightra, hanem a webes HTML5 és JavaScript technológiákra épül. A rendszer böngészője ennek ellenére futtatja majd a Silverlightot.
  3.  A korábban már felbukkant "snap" funkció segítségével most párhuzamosan jeleníthető meg két alkalmazás.
  4. A virtuális billentyűzet igény szerint a képernyő két szélére rendezhető, segítve a hüvelykujjal való gépelést.

Az operációs rendszer használata megszokást igényel, csempeelrendezés nem nehezen módosítható, a képernyőn nem a legfontosabb elemeket találjuk a kezdőoldalon.98 Jeffrey J.: New Technology in Developing Countries: A Critique of the One-Laptop-Per-Child Program Social Science Computer Review February 1, 2013 31: 136-138