Skip navigation

11.2.3 A felnőttképzések kiegészítő funkciója

Az ún. kiegészítő képzések főként a szakképzés eredményességét, a munkavállalás-munkahelykeresés sikerét, vagy a betöltött állásban való eredményesebb munkát segítik. A kiegészítő képzések skálája nagyon széles, a pályaorientációs (pályaválasztási) ismeretektől kezdve, az elhelyezkedési ismeretek és/vagy készségek, továbbá a munkakör színvonalasabb ellátásához szükséges, nem szakképesítést nyújtó ismeretek megszerzéséig (például nyelvtudás, számítógép-kezelés, korszerű munkavállalói tulajdonságok) kapcsolódhatnak.

A Pécsi Tudományegyetemen felmérés készült a munkaerő-piaci szereplők idegen nyelvi elvárásairól.

A tanulmányban a nyelvtudás munkaerő-piaci fontosságának megítélését vizsgálták a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, és a régióban tevékenykedő vállalati partnerek megkérdezésével. A kutatás hiánypótló jellegűnek nevezhető, mert magyar viszonylatban kevés kutatás irányul a nyelvtudás és a munkaerő-piac elvárásai közötti megfelelések elemzésére. Néhány eredmény a kutatásból: A régió munkáltatói válaszai alapján elmondható, hogy elsősorban a multinacionális és az exporttevékenységet folytató vállalatok esetében van szükség napi rendszerességű idegennyelv használatra. Folyamatosan nő az idegen nyelvek ismerete iránti igény, egyre több területen van szükség az ilyen jellegű kompetenciákra. Jelentősen megnőtt a szóbeli kommunikáció szerepe, és a Skype üzleti elterjedésével a nyelvi megformálás helyett egyre inkább a kommunikáció tartalma került előtérbe. Az angol mellett a következő években a német és az orosz nyelvtudás iránti igény növekedését prognosztizálják, és úgy vélik, hogy manapság már nem elegendő csupán angolul tudni.

 

A tanulmány elérhető: Dr. Jarjabka Ákos, Dr. Márta Anette, Balogh Gábor, Dr. Háhn Judit, Dr. Herman Sándor, Hornyák Miklós, Horváth Márton: Munkaerő-piaci igények felmérése a nyelvoktatási rendszer és annak kimeneteléül szolgáló vizsgarendszer megújítására. http://nyelvtanulas.pte.hu/sites/nyelvtanulas.pte.hu/files/u54/Munkaeropiac_tanulmany.pdf letöltés dátuma: 2015. január 28.