Skip navigation

10.2.7 Ötletroham

Alkalmazhatjuk önmagában is, de egy felnőttképzési módszer alkotórészeként is (tréning, projektmunka stb.). Az ötletroham/ brain storming (ötlettársítás, szabad ötletfeltárás, ötletroham) olyan csoportos feltáró munka, amelynek a célja, hogy az egyének csoportos véleményalkotásából származó előnyöket hasznosítsák, ahol szükség van a csoport tagjainak egyéni tudására, kombinatív képességére és kreativitására.

Az ötletroham/brain storming lényege a szabad, kritikától mentes ötletfelvetés, és a gondolattársítás (új ötlet generálásának) lehetősége. A problémák megfogalmazására, megoldások keresésére irányuló módszer.

Menete: a szabályok ismertetése és a pontos, írásban történő kérdésfelvetés után az oktató felírja a táblára, flip chartra a résztvevők gyors, szóban elhangzó asszociációit, ötleteit. A feltett kérdésre a résztvevők szabadon asszociálnak és gyors egymásutánban, mindenféle mérlegelés nélkül egy-egy fogalom, szó formájában hangosan bemondják ötleteiket. Minden asszociáció, még a legabszurdabb is bemondható.

Ezt követően a résztvevők az ötleteket közösen értékelik, rangsorolják a későbbi munkához kapcsolódó szempontok alapján, s végül megállapodnak a felvetett kérdésre adott, konszenzusos válaszról.

Fejleszti a csapat tagjainak nyitott, divergens gondolkodását, a toleranciát, az asszociációs készséget, az ötletek egymáshoz való kapcsolódását a közös cél szem előtt tartásával. A résztvevők álláspontjának összegyűjtését jelenti, rendszerint abból a célból, hogy az ötletek és javaslatok vitájának eredményeként alakuljon ki az optimális, közös megoldási javaslat.

Alkalmazható például: általános problématerületek feltárásához, a feltárt problémák okainak listázásához. (Kraiciné és Csoma 2012; Várnagy 1995).

Az ötletroham/brain storming módszer alkalmazásának variációi:

"szolga" módszer

Kipling verséről kapta nevét, amely így kezdődik:

„Hat hűséges szolgám van,

(Mindent tőlük tudok):

A nevük Mit, Miért, Hogyan,

És Hol és Ki és Mikor.”

 

Philips 66 módszer:

A Philips cégnél vezették be. Hat fős csoportok hat percig beszélik meg az ülésen felvetett javaslatokat. A javaslatokat a moderátor terjeszti a csoport elé. Az ötleteket az ötletroham/brain storming módszerével tárgyalják. Ezt követően újabb forduló jön. Elsősorban konkrét műszaki probléma megoldásánál alkalmazzák szakértők közreműködésével.