Skip navigation

9.3.1 mozaBook

A mozaBook modul egy keretrendszer, ami a kiadó elektronikus tankönyveit teszi elérhetővé. A kiadó az összes általános- és középiskolai tankönyvét elkészítette interaktív formában. A felület használatához regisztráció szükséges, amit a kiadó a megvásárolt nyomtatott tankönyvek mellé ad az iskolának.

A regisztráció lehetővé teszi, hogy a tanárok letölthessék a keretrendszert illetve a szükséges tankönyveket.

A tankönyvek hű másolatai az eredeti nyomtatott változatnak természetesen interaktív formában. Az interaktív tankönyv bármely eleme kiemelhető nagyítható az interaktív táblán, a szövegek bekezdésenként, ami kiváló a definíciók bemutatásához. A képek is tetszőlegesen nagyíthatók. A tananyagok tartalmaznak akár paraméterezhető 2D, vagy 3D interaktív animációkat is, amelyek nem tekinthetők meg nyomtatott formában. A 3D animációk megtekintéséhez természetesen speciális szemüveg szükséges.

Másik fontos szolgáltatás, hogy a tanár egyéni ízlésének megfelelően feladatokat kreálhat. A tankönyvek egyes médiaelemeiből munkafüzetet készíthetünk. A tankönyv bármely elemét „kifotózhatjuk” egy munkafüzetbe, ami segítheti az önálló munkát illetve hatékonyan támogatja az órai ellenőrzést. A munkafüzetek természetesen elmenthetők. A munkafüzet elemeiből animáció is készíthető ami a didaktikusabbá teszi a tanári magyarázatot vagy a feladatot.

A különböző változtatások elmenthetők és bármikor visszatölthetők, így a tanórákra való otthoni felkészülés sem jelent akadályt.

A keretprogram funkciói segítségével beszúrható segédanyagok mellett a kiadó saját készítésű extra tartalmakat is kínál, melyek az egyes tananyagokhoz kapcsolva, az elektronikus tankönyv-oldalak szélén lévő ikonokról indíthatók. Ily módon elérhetők a nyomtatott kiadványba már nem férő képek, illusztrációk; az adott anyaghoz kapcsolódó hanganyagok; a kiadó saját készítésű videói (különböző kísérletek, ismeretterjesztő rövidfilmek); a valóságot abszolút hitelességgel ábrázoló 3D-s animációk. Az egyes anyagok élményszerű feldolgozását a keretprogramból indítható játékos feladatok és számos eszköz (periódusos rendszer, mini-térkép, számegyenes, stb..) segíti.

A Mozaik Kiadó környezetismereti, földrajzi és történelmi atlaszainak elektronikus változata a mozaMap térképprogramon belül érhető el. A mozaBook-hoz hasonlóan itt is elérhető az atlaszok teljes tartalma (közel 300 térkép). Többek között gyors navigáció, minőségromlás nélküli nagyíthatóság, valamint rajzoló és animáció-készítési funkció teszi látványossá, mégis egyszerűvé ezt a digitális atlaszt.

A program egyik legnagyobb előnye, hogy az egyes térkép elemeket – mint különálló rétegeket – tetszés szerint elrejthetjük és megjeleníthetjük, így akár saját térképeket is gyárthatunk a felesleges piktogramok és térképi elemek ábrázolása nélkül. A beállítások természetesen elmenthetők, így bármikor egy kattintással betölthetők.

A program a mozaBook keretprogramhoz hasonlóan interaktív táblai használatra optimalizált.

A mozaSlide interaktív fóliák a biológia és történelem tantárgyak transzparenssorozatainak digitális változatai. A témakörök fóliái egyenként egymásra helyezhetők, minőségromlás nélkül nagyíthatók, a magyarázó feliratok külön-külön is megjeleníthetők. A fóliacsoportokhoz feladatlap, ellenőrző kérdések, szemléltetési útmutató és célmeghatározás is tartozik.

Az Euklides egy síkgeometria szerkesztő program, amely a kézi szerkesztések digitális megvalósítását teszi lehetővé. Bázispontokat vehetünk fel, azokra objektumokat (szakasz, egyenes, kör, stb.). A felvett objektumok egymással igen sokféleképp metszéspontokat képezhetnek, melyek újabb objektumok alapjai lesznek stb. A szerkesztések számítógépes változata - a papíros változattal ellentétben - nagyon pontos; amiknek egy pontban kell metszeniük egymást, azok tényleg úgy teszik.

A legfontosabb a számítógépes szerkesztésben az, hogy a kész szerkesztés elemei mozgathatók, miközben a származási viszonyok megmaradnak.

Különféle színeket és vonalstílusokat használhatunk a szebb ábra és a jobb áttekinthetőség érdekében. A lényegtelen objektumok elrejthetők.

Az Euler3D egy térgeometriai szerkesztőprogram, amely a különböző poliéderek és felületek szemléltetésén túl, magas szintű matematikai kontroll biztosítása mellett (önátmetszések szűrése, síktörések vizsgálata, konkáv sokszögek háromszögekre való darabolása) lehetőséget ad azok szerkesztésére is. A programban különböző alakzatokat hozhatunk létre, melyeket csúcsaik, éleik és lapjaik megadásával definiálhatunk.

A programban különböző térgeometriai transzformációkat is elvégezhetünk. A tükrözést, eltolást, forgatást és nyújtást akár egymás után - a transzformációk szorzataként - is végrehajthatjuk.

A szerkesztés alatt álló alakzatokat az egér segítségével mozgathatjuk ill. nagyíthatjuk. A program kétféle módon tudja ábrázolni a testeket: perspektív és axonometrikus (ortogonális) vetítéssel.