Skip navigation

8.8.2 Mozgókép formátumok

Az információk közül a mozgókép digitalizálása a legnagyobb helyigényű. Egy perc tömörítetlen videó mérete akár 100 MB is lehet. Ezért a videók tárolására különböző tömörítési szabványokat hoztak létre melyek segítségével jó minőségű és kisméretű fájlokat gyárthatunk.

MPEG szabványok

Az egyik gyakori szabvány az MPEG (Motion Picture Experts Group) amely segítségével viszonylag kicsi tárkapacitást igénylő jó minőségű állományokat tudunk készíteni. Az MPEG szabvány ennek a kompromisszumnak az érdekében veszteségesen tömörít akár 1:100, vagy 1:200 arányban. Az eljárás lényege, hogy nem tárol minden képkockát csak a képkockák közötti különbségeket egy meghatározott algoritmus szerint. Háromféle képkocka jön létre a tömörítés során.

  1. Az elsők az úgynevezett „intra” képek, ezek a teljesen eltárolt képek
  2. A második típus a „predicted” képek, ezek  a jósolt képkockák, az elmozdulást és a két kép közötti eltéréseket tárolják.
  3. A harmadik csoport a „bidirectional” képek, vagy „kétirányú” képkockák” amelyek az intra és a predicted képeket kapcsolják össze. (I, P képre hivatkoznak.)

17_08_A02 mpeg_tomorites_800x600.swf

A különböző MPEG szabványok különböző képminőség előállítására alkalmasak. Az MPEG1 a leggyengébb csupán VHS minőséget produkáló mozgókép előállítását teszi lehetővé, gyakorlatilag a Videó CD minőégét produkálva. 25 félkép/sec –os minőséggel. (A TV 50 félkép/sec –os minőséggel dolgozik.

Az MPEG2 Szabvány a DVD minőség szabványa. Itt már teljesül az 50 félkép/sec –os minőség 720 x 576 –os képméret mellett.

Az MPEG3 szabvány minőségi követelményeit csak néhány éve tudjuk alkalmazni a gyakorlatban. HDTV alkalmazásoknál használjuk 1920x1080 felbontásig, 20-40 Mbit/sec adatátviteli sebesség mellett.

Az MPEG4 szabványt a gyors és jó minőségű mozgókép és hangátvitelre fejlesztették ki, elsősorban videokonferenciák lebonyolításához, de ma már a 3G telefontechnológia és a DivX, XviD videó formátum alapjait is a MPEG4 képzi, ezért a legnépszerűbb MPEG szabvány. Az MPEG4 - amelyet kifejezetten más területre szántak - igen fejlett tömörítési algoritmusát azonban sikerrel alkalmazták HDTV felbontásokra is.

Quick Time

Az Apple által kifejlesztett multimédia technológia. A QuickTime különböző formátumú médiatartalmak (digitális videó, hang, animáció, szöveg, zene,) kezelésére szánt, formátum. Windows és Mac OsX rendszereken egyaránt használható. A fájlok kiterjesztése MOV.

AVI  (Audio Video Interleaved) szabvány

A Microsoft által tervezett AVI egy széles körben elterjedt, többcélú formátum, a különböző kódoló algoritmussal (codec) tömörítve.

Hang és mozgókép szinkronizált megjelenítésére képes, kezdetben nem tömörített fájl formátum.

Alapja a RIFF formátum, melyben az avi fájl egy tömböt alkot, két kötelező és egy opcionális altömbre bontva.

Az első altömb, a fájl fejléce, metaadatokat tartalmaz a videóról (méret, képkockák száma), a második a tulajdonképpeni videó adat altömb. A codec-ek a második, a "movi" altömböt kódolják ki-be, így gyakorlatilag bármely algoritmussal tömörített adat lejátszására képes az AVI formátum, hiszen a codec fordítja le a "rábízott" adatot a második altömbbe anélkül, hogy a fájl más részéhez nyúlna.