Skip navigation

6.2.4 Tananyagszerkesztők és képzésmenedzsment rendszerek

A tananyagszerkesztő LCMS (Learning Content Management System, azaz oktatási tartalmakat szervező rendszer) segítségével szabványos tananyagok előállítására alkalmas tananyagok állíthatók elő, kurzusok tervezhetők, leckék kivitelezhetők és tesztelhetők. Segíti az ismeretszerzés (törzs- és kiegészítő tananyagainak) tananyagainak előállítását. Segítségükkel a SCORM 1.2 formátumon kívül lehetséges előállítani a SCORM csomagokból a tananyag XHTML változatát, amelynek futtatásához még SCORM lejátszóra sincs szükség, csupán egy böngészőre, ami különösen kedvező a tananyagok off-line megjelenítése esetén.

Az egyik leggyakrabban használt tananyagszerkesztő az eXe Editor mely más webszerkesztő programokkal összehasonlítva, nem igényel hosszú tanulási folyamatot, sok lehetőséget ad, sokkal egyszerűbben, mint a többi program, rengeteg előre beépített eszközt tartalmaz (tesztek készítése, rss olvasó, stb.)

A képzésmenedzsment (keretrendszer) olyan, web-alapú rendszerek, melyekkel a tananyagok, segédanyagok és bármilyen, az oktatáshoz köthető "objektumok" rendszerezésre, tárolásra kerülhetnek (Forrás: Wikipédia).

A rendszer iránti elvárások a következők, azaz a rendszer legyen alkalmas az alábbi feladatok ellátására:

– jelentkezés/jelentkeztetés módja: a felvételek és értesítések folyamata

– tervezett tanfolyamok, kurzusok típusa és a kapcsolódó keretrendszer-funkciók áttekintése tanári (tutori) és tanulói szerepkörönként

– tanulást támogató funkciók és igények összehangolása

– számonkérés, vizsgáztatás módja: feladatlapok, tesztek által, automatikus vagy oktatói ellenőrzéssel, az eredmények eltárolásával

– statisztikák, jelentések szempontrendszere

– a keretrendszer konfigurálása

– arculati testreszabás

– adatfeltöltés

– oktatási funkció

A nyitott forráskódú (open source) ingyenes szoftverek – amelyek lehetővé teszik a rugalmas, dinamikus tananyagfejlesztést, a kooperatív módszerek alkalmazását, a kommunikációs formák biztosítását, az értékelést és az adminisztrációt – (pl. ILIAS, MOODLE) az ezredfordulót követő években nyertek alkalmazást. Az utóbbi években ezek közül egyértelműen a MOODLE nyert polgárjogot a felsőoktatásban.7676 A magyar MoodleMoot konferenciák, valamint a magyar Moodle közösség oldala:

http://moodlemoot.kfrtkf.hu (Letöltés: 2011. 05. 18.)

A Moodle Startlap elérhetősége: http://moodle.lap.hu (Letöltés: 2011. 05. 18.)