Skip navigation

11.1.6 A táblák üzembe helyezésének lépései

  1. Táblavezérlő telepítése. Első lépésként a számítógépre kell telepítenünk a táblához adott vezérlőprogramot, ami a tábla működését biztosítja.
  2. Táblaszoftver telepítése, frissítése. A táblákhoz a gyártók különböző szoftvereket árulnak, amelyeket a felhasználók igényei alapján továbbfejlesztenek. Ez egy fontos momentum mivel, ez a szoftver teszi lehetővé, hogy különböző feladatokat állítsunk össze a tanulók számára. Lényeges továbbá, hogy szoftver magyar nyelvű legyen.
  3. Projektor kábel csatlakoztatása. A számítógépet összekapcsoljuk a vetítővel.
  4. USB kábel csatlakoztatása. A tábla és a számítógép összekapcsolására szolgál. A táblák ezen keresztül kapják a működésükhöz szükséges energiát is.
  5. Monitor üzemmód beállítása. Főleg laptopokon fontos beállítás hogy a képet meg tudjuk osztani a vetítő és a display között.
  6. Számítógép felbontásának beállítása a projektorhoz. Gyakori probléma, hogy a projektor felbontása nem egyezik a számítógépével. Ilyenkor életlen, torz képet is kaphatunk. Ebben az esetben az a teendő, hogy a számítógép monitor felbontását kisebb értékre vesszük.
  7. Kalibrálás. A kalibrálás a legutolsó feladat a tábla használata előtt. Ez fogja biztosítani, hogy a táblán lévő kurzor szinkronban legyen a számítógépével. A számítógép megjelenít egy pontot a képernyőjén, ezt a pontot a projektor kivetíti a táblára, amely pontra, ha a táblán rábökünk, a tábla a pont helyét leíró információkat visszaküldi a számítógépnek. Ha elég sok pont esetében megtörténik ugyanez a kör, akkor a számítógép a tábla minden pontjáról tudja, hogy az a monitor melyik pontjának felel meg. Ezt nevezzük kalibrálásnak. A művelet során kilenc pontot kell pontosan megadnunk a táblán.