Skip navigation

11.1.3 Az interaktív táblák típusai

Az interaktív táblákat több szempont szerint osztályozhatjuk. Az egyik szempont a vetítés helye szerinti, a másik a működés elve szerinti felosztás.

Az interaktív táblák típusai a vetítés helye szerint

– Az első típus az elölről vetített rendszerű, ilyenkor a projektor a tábla előtt helyezkedik el

Jellemzői: egyszerű technológiai megoldás ebből következően olcsó, az előadó árnyékolhatja a táblát, zavaró a vetítő fénye az előadó számára.

– A másik típus a hátulról vetített, ebben az esetben a projektor a tábla mögött helyezkedik el.

Jellemzői: drága, a projektor fénye nem zavarja az előadót, iskolákban nem elterjedt

Az interaktív táblák típusai működési elv szerint

Ultrahang/infravörös érzékelők

Más néven E-beamer. Előnye hogy olcsó kiegészítőként az érzékelők bármilyen fehértáblához használhatók Működési elve szerint nem a tábla érzékel, hanem egy külön egység, amit a tábla egyik oldalára kell felszerelni. Működéséhez egy speciális tollra van szükség (elemmel) amely jeleket küld az érzékelőknek. Ma már kevésbé használatos eszköz, de nagyon sok funkciót, amit a digitális táblák tudnak remekül megoldottak vele (pl.: a tábla tartalmának rögzítése és mentése).

63. ábra: Ultrahangos érzékelő
63. ábra: Ultrahangos érzékelő

Optikai érzékelők

Ezen táblatípusok az egyik leggyakoribb problémát küszöbölik ki, mégpedig azt, hogy egyszerre több személy is dolgozhat a táblán. Működésük bonyolult, hiszen két optikai kamera, illetve infravörös érzékelők kellenek a rendszerhez speciális felülettel. Kézzel, és tollal is vezérelhetőek.

64. ábra: Optikai érzékelős tábla
64. ábra: Optikai érzékelős táblaEllenállás-változás elv

– Rugalmas műanyag előlap – vezető ellenállásréteggel borítva

– Kemény hátsó lemez – vezető ellenállásréteg

– Közöttük légréteg, távtartó gyöngyökkel (hajszálvékony)

Ezen táblák legfontosabb jellemzője, hogy nem igényelnek speciális tollat a vezérléshez akar ujjal is működtethetők.

65. ábra: Az érintés érzékeny tábla sémája
65. ábra: Az érintés érzékeny tábla sémájaKezelésüknél kellemetlen, ahogy hozzáérünk a felülethez, az kicsit benyomódik és főleg a kalibrálást gyakorolni kell. Hátrányuk, hogy a táblát gyakran nem lehet fehértáblaként használni, mert felületük porózus és nem törölhető le róluk a porfilc sem tökéletesen. Előnyük az olcsó működtetés és az egyszerűség. Egyik legnagyobb hazai gyártója a SMART cég.

Elektromágneses táblák

A negyedik típust az elektromágneses táblák képviselik. A kialakítás során két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Írófelületük gyakorlatilag tönkretehetetlen üvegszerű zománcacélból készül. A fehértábla felülete mágnesezhető, írható, kemény és tartós, örök-életű garanciával rendelkezik. Használatuk során a tábla csak akkor érzékel, ha elektronikus, vagy mágneses tollal érünk hozzá. Egyik legismertebb gyártójuk a CLEVERBOARD.

66. ábra: Elektromágneses tábla sémája
66. ábra: Elektromágneses tábla sémája

5. táblázat: A „puha” és „kemény” táblák összehasonlítása
5. táblázat: A „puha” és „kemény” táblák összehasonlítása
2. videó: Cleverboard