Skip navigation

10.2.5 A Lynx szolgáltatásai

A következőkben azokat a legfontosabb szolgáltatásokat mutatjuk be, amelyek segítik az interaktivitást és a módszertani variabilitást.

Hátterek beállítása

Az interaktív táblák használata során gyakori opció a hátterek megváltoztatása. Ez nem feltétlenül színeket jelent, hanem a megfelelő feladathoz használt segédfelületet. Így a Formátum menüben a Háttérminta típusa paranccsal beállíthatunk különböző vonalas, négyzetrácsos és kotta háttereket az adott feladatnak megfelelően.

48. ábra: Vonalas héttér beállítása
48. ábra: Vonalas héttér beállítása

Távvezérlő

A távvezérlő funkciót az Eszközök menüben kapcsolhatjuk be, mellyel szabadon választott Windows alkalmazások, illetve egyéb programok használatakor segítségül hívhatjuk a Lynx rajzoló és szerkesztő eszközeit.

49. ábra: A távvezérlő elemei
49. ábra: A távvezérlő elemei  1. Munkafüzet indítása/Visszatérés a munkafüzethez: a már megismert munkafüzet-ablakhoz való visszatérést jelenti,
  2. Jegyzetelés az asztalra: az alkalmazás a Rajz és az Eszközök eszköztárat egyesítő eszközt indít, ezáltal közvetlenül a képernyőre jegyzetelhetünk. Hátránya, hogy használata közben nem érhetőek el a háttérben futó alkalmazások.
  3.  Képernyő rögzítése: a képernyőről készít pillanatképet, hasonlóan a Print Screen parancshoz, azzal a különbséggel, hogy négy funkció, a Teljes képernyő, a Négyszögletű terület, a Szabadkezes terület, az Egyszerű ablak lehetőségek közül választhatunk. A rögzített képet fájlba menti, valamint a munkafüzet ablakba való visszatéréskor a teljes képernyős felvételt egy új oldalra beszúrja.
  4. Internet böngésző: az alapértelmezett böngésző programot indítja el, a http://www.cleverlynx.com/ weboldal betöltésével.
  5. Lynx számológép: a beépített számológépet indítja el.
  6. Képernyő billentyűzet: a Lynx képernyő billentyűzetét jeleníti meg. Segítségével a valódi billentyűzet használata nélkül tudunk szöveget beírni. Használata kissé nehézkes, ezért csak rövid szövegek, például webcímek begépelésére használjuk.
  7. Kattintás a jobb egérgombbal: a táblatollal történő jobb egérkattintás megvalósítását teszi lehetővé, mint például helyi menük elérése.
  8. 8.    A vízszintes rész két funkcióval rendelkezik, melyek között (a bal alsó sarokban) az ábrán látható nyíllal válthatunk. A kézi eszköztár indításakor a Lynx munkafüzet oldalablakának menüit érhetjük el, melyek a következők: Gyorsmédia, Online források, ClipArt, Térképek, Saját mappa, Oldalképek, Effektusok.

Képrögzítő

A képrögzítő segítségével rövid beágyazható videókat készíthetünk a képernyőn történtekről.

Reflektor

A reflektor egy nagyon látványos, módszertani szempontból egy nagyon hasznos alkalmazás. Segítségével kiemelhetünk részleteket az adott tartalomból, sőt nagyítási opciójának köszönhetően még szemléletesebbé tehetjük mondanivalónkat. Alkalmazása során a jobb egérgomb vagy az interaktív toll segítségével beállíthatjuk a méretét, formáját, színét és a nagyítás mértékét is.

Redőny

A redőny egy szintén jól paraméterezhető, didaktikai lehetőségeket kínáló eszköz. Segítségével eltakarhatjuk a tábla tartalmát, például feladatok ellenőrzése során, vagy a tananyagot irányítottan mutathatjuk be. Iránya, színe, egyéb paraméterei a reflektorhoz hasonlóan könnyen beállíthatók.

Töltse le a Lynx szoftvert a következő linkről.99 Telepítse a programot, és készítsen vele egy legalább 10 diás feladatot egy fiktív foglalkozáshoz. A prezentációhoz készítsen rövid leírást és a prezentációval együtt ossza meg a társaival és tanárával.99 http://cleverproducts.hu/tamogatas/driverek-szoftverek.html