Skip navigation

10.2.4 A Lynx eszköztára

Szövegbevitel, szöveg írása

Szöveg írásához többféle módszert alkalmazhatunk. Ha előre beírt, nyomtatott szöveget szeretnénk beírni, válasszuk a szövegdoboz ikont. A beírt szöveget egy dupla kattintással javíthatjuk, illetve szerkeszthetjük. A szövegjellemzőket pedig a munkaablak alján található szövegopciókban változtathatjuk meg.

A másik módszer, ha az interaktív tollal az Íróceruza eszközt választjuk ki. Ennek segítségével, szabadkézzel írhatunk a tábla felületére. A ceruza színét és típusát a munkaablak alján található eszköztárban változtathatjuk meg. Az így beírt szöveget nem tudjuk javítani csak abban az esetben ha, kiradírozzuk, és újra beírjuk.

Képek, alakzatok szerkesztése

Képek alakzatok beillesztésekor, a kijelölt elemek könnyen szerkeszthetők. Kijelöléskor az objektum körül a következő keret jelenik meg.

47. ábra: Objektum a szerkesztőpontokkal és a szerkesztő menüvel
47. ábra: Objektum a szerkesztőpontokkal és a szerkesztő menüvelMinden egyes képet, alakzatot, megrajzolt vonalat külön objektumként kezel a Lynx, melyet az egérrel megragadva az objektum áthelyezhető.

A kijelölő üzemmódban különböző funkciókat érhetünk el. A jobb alsó sarokban tudjuk méretezni a képet. A jobb felső sarokban egy opciós ablakot nyithatunk meg, ami további szerkesztési lehetőségeket enged meg, mint például objektumok csoportba foglalása, klónozás, elrendezés stb. Kézzel írott szöveg esetében lehetőség van a szöveg felismertetésére, ami azt jelenti, hogy az írott szöveget, a felismerés opciót választva nyomtatottá lehet alakítani. A képen látható zöld körön az egér bal gombját lenyomva tartva el tudjuk forgatni az objektumot. Ilyenkor az elforgatás szöge is látszik.